DIPLOMÀCIA ECONÒMICA

Moratinos obre camí a les empreses espanyoles a l'Àsia Central

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
MADRID

El ministre d’Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, va iniciar ahir al matí a Kazakhstan una gira per l’Àsia Central que el va portar a la tarda a Uzbekistan i demà el farà aterrar a Turkmenistan. El cap de la diplomàcia espanyola ha invitat una delegació d’empreses del gas, el petroli i les infraestructures –com Indra, Talgo, Iberdrola, Maxam i Repsol, entre altres– a acompanyar-lo amb l’objectiu d’obrir oportunitats de negoci.

Aquests estats, que estan considerats per la Unió Europea (UE) com la «nova ruta de la seda», tenen en marxa diversos projectes per construir oleoductes i gasoductes que connectaran els països productors (Uzbekistan, Kazakhstan, Turkmenistan i Azerbaidjan) amb els de trànsit (Armènia, Geòrgia i Turquia) i la UE.

Notícies relacionades

Moratinos va firmar ahir al matí a Astana (Kazakhstan) el primer acord estratègic d’Espanya amb una exrepública soviètica de l’Àsia Central, un pacte que aquest país només té segellat amb els Estats Units, Alemanya i França. Kazakhstan és un dels cinc productors més grans de gas i compta amb un 3% de les reserves mundials de cru, encara que s’estima que el 90% dels seus recursos estan sense explorar sota les aigües del mar Caspi.

A Turkmenistan, Moratinos firmarà un acord perquè la Força Aèria espanyola pugui sobrevolar el seu espai aeri quan trasllada tropes i armes a l’Afganistan, cosa que li permetrà escurçar el temps del trajecte. Un pacte semblant s’ha assolit amb les autoritats kazakhs, per evitar haver de demanar permís vol a vol; només els EUA i Alemanya tenen aquesta llicència.