DEBAT DE POLÍTICA GENERAL AL PARLAMENT BASC

Ibarretxe continua aferrat a la consulta i no parla de les urnes

Carrega contra Zapatero i opina que el TC fa servir arguments propis del franquisme

El PSE parla d'un nou temps per a Euskadi i el PP situa el 'lehendakari' en el passat

Ibarretxe i la vicelehendakari, Idoia Zenarruzabeitia, abans del ple del Parlament basc, ahir a Vitòria.

Ibarretxe i la vicelehendakari, Idoia Zenarruzabeitia, abans del ple del Parlament basc, ahir a Vitòria. / EFE / ADRIÁN RUIZ DE HIERRO

2
Es llegeix en minuts
ANA GARBATI
VITÒRIA

Juan José Ibarretxe va deixar ben clar ahir que, sigui o no candidat del PNB a les eleccions del març, no renunciarà a la seva consulta sobiranista, ja que creu que és "la clau" de la solució al problema basc. El seu últim gran discurs parlamentari de la legislatura no va al.ludir als comicis, però sí que es va comportar com si s'haguessin convocat al defensar amb ardor la gestió del tripartit i al sentenciar que els arguments del Tribunal Constitucional i del PSOE per impedir la celebració de la consulta són els mateixos que va esgrimir "la dictadura franquista" per defensar una "Espanya imperial".

Disposat a treure's les espines acumulades els últims mesos per les severes crítiques rebudes a la seva iniciativa política, el lehendakari va aprofitar el debat de política general per exhibir "orgull" per la feina feta i llegir la cartilla als seus adversaris socialistes i populars pel "fracàs" que li adjudiquen.

Al secretari general del PSE, Patxi López, que el va acusar d'"immobilisme", li va retreure que es comporti com un "delegat del Govern" i li va dir que el seu partit "no és de fiar"

Al portaveu del PP, Leopoldo Barreda, que el va descriure com un lehendakari "del passat", li va recordar que ell ha vist passar molts primeres espases per la tribuna de la Cambra, com ara Jaime Mayor Oreja, Carlos Iturgaiz i María San Gil. A més a més, i per neutralitzar la imatge d'apertura en els populars bascos, li va preguntar "per què" han canviat la presidenta si mantenen el mateix discurs.

El to preelectoral es va mantenir durant un debat de vuit hores sense que Ibarretxe al.ludís a la data en què convocarà definitivament les eleccions. De totes maneres, va detallar acuradament les actuacions de l'Executiu i la seva aposta per polítiques socials.

CONTRA ZAPATERO

Però el que va fer Ibarretxe sobretot va ser llançar una duríssima andanada contra José Luis Rodríguez Zapatero, a qui va acusar de "castigar" els bascos al negar-los les transferències reconegudes a l'Estatut. Però no va parar aquí. Va arribar a dir que l'Estat actua en contra de les iniciatives que posen en marxa les institucions basques per lluitar contra la crisi.

I és que, malgrat que l'economia i les dades sobre la complerta actuació del tripartit van ocupar més de 100 minuts d'un discurs de dues hores, la part política va evidenciar que, tal com ell mateix havia dit, Ibarretxe no es resigna que la seva iniciativa passi a l'oblit, i per això va reivindicar defensar-la al Tribunal Europeu de Drets Humans.

NOU TEMPS

Notícies relacionades

Les diputades d'EHAK van participar amb normalitat en el ple i només el portaveu d'EA, Unai Ziarreta, va dir que s'oposarà a dissoldre el grup que encapçala Nekane Erauskin en cas que el Tribunal Suprem ho reclami. Ibarretxe va demanar a EHAK que digui a ETA que la política es fa "sense bombes".

Encara que amb menys tensió que en altres ocasions, el debat va enfrontar fonamentalment Ibarretxe amb el PP i el PSE. Els dos partits van vaticinar un canvi i el líder del PSE va parlar d'un "nou temps" ja apuntat pels bascos en les eleccions del març passat.