INFORMACIÓ DEL MINISTERI DE L'INTERIOR

Detingudes a Burgos sis persones relacionades amb el terrorisme islàmic

El grup presumptament col·laborava en el foment del gihad a l'Iraq i a altres països

La cèl·lula estava dirigida per Abdul-Qàdir Aiaixine, d'origen algerià, i el seu lloctinent, el marroquí Wissan Lotfi

1
Es llegeix en minuts
EFE / MADRID

La Guàrdia Civil ha detingut a la província de Burgos sis integrants d'un grup d'extremistes islàmics que presumptament col·laboraven en el foment del gihad (guerra santa) a diferents països, especialment a l'Iraq.

Segons informa el Ministeri de l'Interior, el grup desarticulat desenvolupava reunions clandestines, recaptava fons que enviaven a terroristes empresonats, feien proselitisme extremista i apologia del terrorisme, es dedicaven a la captació i adoctrinament de possibles mujahidins i a l'obtenció i difusió de material audiovisual i propaganda gihadista.

En l'operació, que continua oberta, s'estan practicant registres domiciliaris, així com el d'una carnisseria regentada per membres de la cèl·lula, en què ja s'ha intervingut nombrosa documentació, diversos ordinadors i material informàtic, que ja està sent estudiat.

Guerra santa mundial a través de la xarxa

Gran part de l'activitat de la cèl·lula islamista es portava a terme a través de fòrums i xats restringits d'internet, cosa que, segons la Guàrdia Civil, posa en evidència que aquest grup constituïa la primera trama detectada i desarticulada a Espanya impulsora d'un gihad mundial a través de la xarxa.

A Espanya, el grup estava dirigit per Abdul-Qàdir Aiaixine, d'origen algerià, i el seu lloctinent Wissan Lotfi, d'origen marroquí. Els líders del grup han admès que són seguidors dels principis del salafisme gihadista, i s'han identificat com els Ansar, en clara consonància amb algunes de les organitzacions terroristes que operen a l'Iraq.

Grup "cohesionat i organitzat", segons Rubalcaba

Notícies relacionades

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha explicat, als passadissos del Senat, que els detinguts formaven un "grup cohesionat i organitzat". Després d'apuntar que "l'operació continua oberta" i que al llarg del matí es practicarà un setè registre, ha destacat la tasca d'investigació a internet de la Guàrdia Civil per portar a terme aquesta operació, ja que aquest grup "treballava bàsicament" a través de la xarxa.

A més ha assenyalat que aquestes detencions s'han pogut portar a terme també gràcies a la col·laboració "fonamentalment" dels serveis d'intel·ligència de Suècia, Dinamarca i els Estats Units. El ministre ha assegurat que, quan s'acabi el setè registre i es puguin desbloquejar els ordinadors, el seu departament oferirà tota la informació.