REACCIONS AL BARÒMETRE DE TARDOR D'EL PERIÓDICO

El suport a un referèndum a Catalunya sorprèn els partits

CiU i Esquerra subratllen l'auge del sobiranisme i el PSC el jutja "conjuntural"

El PP creu que molts volen la consulta per votar 'no' i tancar el debat

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El suport majoritari a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, que es desprèn de les dades del Baròmetre de Tardor d'EL PERIÓDICO, ha causat sorpresa en els partits catalans, si bé el sondeig --que apunta al fet que la independència no tindria el mateix recolzament-- ha estat interpretat de diferents maneres.

Per CiU i ERC, és una prova que el sobiranisme està en auge. Pel PSC, un fenomen "conjuntural" fruit del rebuig al PP. Els populars pensen que la gent vol el referèndum per tancar el debat; Iniciativa subratlla que els ciutadans volen tenir dret a decidir sense ruptura amb Espanya, i Ciutadans opina que les dades proven que els catalans volen seguir sent espanyols.

El portaveu de CDC, David Madí, considera que el sondeig és "molt sorprenent". "Per ser una hipòtesi política fictícia, és arrasadorament favorable al referèndum, i queda molt igualat pel que fa al resultat desitjat", va afegir sobre els que recolzen la independència (33,9%) i els que la rebutgen (43,9%). "És fàcil entreveure que si la hipòtesi fos real les xifres variarien a favor del bàndol sobiranista", va afirmar.

Segons José Zaragoza, secretari d'organització i finances del PSC, els resultats del sondeig responen a la conjuntura política: "El percentatge de sobiranistes independentistes respon a una reacció de ciutadans irritats amb l'espanyolisme caspós del PP, que genera independentistes conjunturals". Zaragoza va destacar que una gran majoria prefereix l'autonomisme i el federalisme.

A ERC els resultats del Baròmetre van infondre "optimisme". La portaveu del partit, Marina Llansana, i el candidat republicà a les generals i ponent oficial de la conferència de dissabte, Joan Ridao, van veure "una victòria" en l'existència d'una majoria favorable a la celebració d'un referèndum, que, van dir, avala "l'estratègia d'ERC de posar a debat el dret a decidir". Segons la portaveu del PP al Parlament, Carina Mejías, molta gent vol el referèndum per votar no i poder "tancar el debat" sobre la independència.

Notícies relacionades

LA GENT ÉS SÀVIA

La portaveu d'ICV, Dolors Camats, va opinar que l'enquesta prova que "la ciutadania és sàvia": "No defuig un referèndum i després aclareix que vol més autogovern en forma de federalisme i autonomia". El diputat de Ciutadans José Domingo va afirmar que sondejos com aquest proven que la majoria no és independentista.