ACTUACIÓ DE LA POLICIA AUTONÒMICA BASCA

L'Ertzaintza impedeix que es rendeixi homenatge a tres etarres

Un fort desplegament talla el pas a dos centenars de persones

1
Es llegeix en minuts
A. U. / SANT SEBASTIÀ

L'Ertzaintza va impedir ahir la celebració a Sant Sebastià d'un acte d'homenatge a tres etarres, que havia estat prohibit pel Departament d'Interior basc. Un amplíssim desplegament policial va impedir que les dues-centes persones que hi van assistir poguessin portar a terme l'acte en record dels tres integrants d'ETA Iñaki Ormaetxea, Patxi Itziar i Jokin Leunda, morts fa setze anys en un enfrontament amb la Guàrdia Civil.

L'acte havia estat prohibit dijous, i com sol passar en aquests casos, els organitzadors el van desconvocar minuts abans de l'hora prevista per a l'inici, amb la intenció d'evitar responsabilitats legals, però no de suspendre l'homenatge, que els presents van intentar mantenir. Entre ells hi havia dirigents de l'esquerraabertzalecom Joseba Alvarez, membre de la mesa nacional de Batasuna, o Juan Mari Olano, portaveu de l'associació en favor dels drets dels presos Askatasuna.

Els familiars dels tres etarres morts es van posar al capdavant de la marxa, però van ser immediatament interceptats pel cordó policial. Diverses persones van optar per dipositar en un terreny pròxim les fotografies que portaven dels membres d'ETA, però els agents van retirar immediatament les imatges i van identificar alguns assistents a l'acte.

Davant l'actuació policial, es van arribar a viure moments de tensió i crits dels assistents contra elsertzaines, a qui van cridar "txakurras" (gossos) i "assassins". També es van corejar lemes contra el PNB i a favor d'ETA, i frases com "el poble no perdonarà".

Notícies relacionades

SENTIMENTS

Elsertzainesvan permetre finalment que diverses persones dipositessin flors a terra. Després del cant de l'eusko gudariak(himne al soldat basc), Josu Ormaetxea, germà d'un dels etarres a qui es volia rendir homenatge, es va acostar als periodistes per afirmar que ells també tenen sentiments, "malgrat que alguns pensin el contrari" i també va dir que els assisteix el dret a recordar els seus familiars sense que s'hi pugui oposar "ni Ibarretxe, ni Zapatero".

Temes:

Ertzaintza