Decisió judicial polèmica

El setmanari acull la mesura amb "sorpresa"

2
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / BARCELONA

El fax que va arribar a la redacció d'El Juevesahir a les tres de la tarda va ser rebut amb "sorpresa". Era la notificació del segrest del número 1.573. Mai en els 30 anys d'història de la revista havia passat res similar. "La nostra publicació no és coneguda precisament per la seva subtilesa, i hem fet portades i vinyetes molt més fortes que aquesta. De fet, aquesta és bastant habitual per als nostres lectors", va explicar ahir José Luis Martín, editor del setmanari humorístic. En la mateixa línia es va expressar el director, Albert Monteys: "S'ha muntat aquest embolic perquè ahir per dijous va sortir a la televisió".

El que havia de ser una tarda plàcida es va convertir en un frenesí. Van aparèixer tres policies per aixecar acta i prendre declaració a Martín i Monteys --van explicar que l'autor material de la portada és Guillermo però que és una obra col.lectiva que es pacta en el consell de redacció--. Els agents es van emportar set exemplars al jutjat. Uns exemplars que ja es cotitzen a preus elevats en subhastes d'internet.

Notícies relacionades

Després d'aquesta visita, que va durar una hora i quart, hi va haver gabinet de crisi a la redacció. S'havia de parar la impressió del pròxim número, i canviar la portada i l'editorial, aquesta vegada assessorats pels advocats de la revista. ¿Farà referència al segrest? "Per descomptat", va respondre Monteys, que va assegurar que no estava "gens preocupat". De fet, va atendre aquest diari mentre esbossava la portada de la setmana que ve, on apareix una abella al costat d'una flor sota el titular "¡Rectifiquem! ¡Així es reprodueix la família reial!". El director va afegir: "A partir d'ara, la família reial serà el nostre objectiu encara amb més raó, perquè s'ha convertit en un tema tabú, i la nostra feina és trencar tabús".

Martín, astorat davant la legió de periodistes, a qui va atendre --"semblo l'Obregón", va xiuxiuejar--, va admetre que la publicació sempre viu "una mica al límit de la llibertat d'expressió perquè fa sàtira de tot", però que mai havien tingut problemes amb la Casa Reial. "Ens han enviat més cartes per demanar-nos un dibuix que per cridar-nos l'atenció, que ha passat molt poques vegades", va recordar abans d'avisar queEl Juevesseguirà la seva línia d'"animus iocandi". "Al cap i a la fi --va dir--, són només dibuixos, un traç de tinta sobre un paper".