NUCLI DE LA BANDA

Veterans d'ETA guanyen influència amb 'Josu Ternera'

1
Es llegeix en minuts
ANA GARBATI / BILBAO

El pes dels membres veterans d'ETA ha recobrat força. Aquesta és almenys la tesi que ahir va difondre el diari El Correo a l'assegurar que, segons fonts de les forces de seguretat de França i Espanya, José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, es mantindria al capdavant de la banda, envoltat de veterans que han tornat des dels punts de Sud-amèrica on s'havien refugiat.

Encara que diversos mitjans havien destacat el fulgurant ascens als llocs de comandament d'una nova generació d'etarres crescuts en la kale borroka i amb Garikoitz Aspiazu Txeroki al capdavant, ara es qüestiona que els nouvinguts hagin marginat el veterà Ternera.

Notícies relacionades

Al contrari, seguiria manant qui ha estat en les tortuositats de la negociació amb el Govern des de la dècada dels 80 --va conduir a distància el diàleg del 1989 a Alger--. Per desenvolupar la seva tasca, s'estaria envoltant de velles glòries com Juan Cruz Maiztegi Bengoa, Pastor, de 61 anys i que ha tornat de Mèxic; Javier López Peña, de 49; Juan Cruz Maiza, de 56, i José Luis Irutetagoiena Lanz, Lucas, que es va estar un temps a Nicaragua.

Segons sembla, cap d'aquests veterans hauria tornat per participar en comandos. La seva tasca seria connectar els militants amb la direcció i reforçar les tasques de la cúpula. El Correo suggeria que el recentment detingut a Mèxic Andoni Aspiazu va ser contactat per la direcció d'ETA per tornar a França.

Temes:

Josu Ternera