EDUCACIÓ

La difusió dels drets infantils a les aules

Unicef Educació promou a través de les escoles conceptes com la solidaritat, pau i tolerància

A Espanya hi ha més de 5.000 escoles que formen part del programa, així com 32 centres referents

escuela1

escuela1

3
Es llegeix en minuts
Lluís Muñoz Pandiella

La qualitat de vida d’un país es pot mesurar per la felicitat dels seus nens. Són ells els que, efectivament, seran els homes i dones del demà. Per aquesta raó, és tan necessari destinar tots els recursos possibles en educació amb l’objectiu que els drets infantils siguin respectats. Es tracta del primer –i més important– pas per obtenir un món més just, solidari, tolerant, respectuós i, sobretot, en què la pau no brilli per la seva absència.

El 1959, les Nacions Unides va aprovar la Declaració dels Drets de l’Infant amb l’objectiu de reconèixer 10 principis fonamentals que garantissin el benestar i el desenvolupament dels menors. Aquest instrument va ser la base del que 30 anys més tard, es va convertir en la Convenció sobre els Drets de l’Infant. El 20 de novembre del 1989,l’Assemblea de l’ONU la va adoptar de manera unànime i a partir del 1990 va entrar en vigor.

Des d’aleshores, 192 països l’han firmat i ratificat, i s’ha convertit en una eina legal de compliment obligatori per als estats. La convenció recull 54 articles relacionats amb els drets civils, polítics, econòmics i culturals. La seva aprovació va suposar el reconeixement del nen i la nena comsubjectes titulars de drets, i els va atorgar una protecció especial i reforçada a causa de la condició de persones en desenvolupament i creixement.

En el decàleg es reconeixen el dret a la igualtat, a la protecció especial, a tenir una nacionalitat, a tenir cobertes necessitats bàsiques com l’educació i alimentació, a l’atenció als menors amb discapacitat, a la comprensió, a una educació gratuïta, a rebre ajuda en cas de perill, a la protecció contra l’abandonament i a una educació que fomenti la solidaritat i la justícia. 

Programa Unicef Educació

El programa Unicef Educació té com a objectiu promoure entre nens, nenes i joves actituds i valors de solidaritat, pau, tolerància, justícia social i respecte a l’entorn, i capacitar-los per fer-ho de forma responsable, solidària i compromesa. Per aquesta raó, el programa està dirigit a centres d’ensenyament que apostin per la promoció i defensa des de les aules dels drets de la infància i l’adolescència.

L’Unicef té el convenciment que els drets de la infància poden ser la guia que organitzi la vida escolar, que ajudi a resoldre els conflictes quotidians del centre i que connecti l’aula amb el món.

L’Unicef, en el seu programa, ha format una xarxa de centres educatius compromesos amb els drets de la infància i la ciutadania global. No obstant, l’organització no fa cap tipus d’exigència, per això cada centre que col·labora decideix el grau d’implicació que desitja afrontar cada curs. D’aquesta manera, pot dur a terme les activitats educatives i de mobilització que s’adaptin millor al seu projecte educatiu i a la planificació anual.  

Com comprometre’s amb els drets dels infants

Unicef Educació ofereix tres graus de compromís per a les escoles:

-Centres en xarxa: en l’actualitat, hi ha 5.553 centres en xarxa a Espanya. Són els que s’han registrat a la web de l’Unicef, i obtenen el benefici de rebre informació i materials educatius, així com la possibilitat de compartir experiències a través del blog oficial. A més, si el centre s’involucra en alguna activitat, rebrà el reconeixement de centre col·laborador.

-Escoles Amigues: Actualment, a Espanya hi ha 146 escoles amigues de la infància. Es tracta d’un reconeixement reservat per a escoles i instituts amb un decidit compromís amb la cooperació, la solidaritat global i el recolzament a la infància més vulnerable en situacions d’emergència. Per aquesta raó, aquests centres estan disposats, entre altres compromisos, a mobilitzar-se per aconseguir recursos que contribueixin a la millora de les vides dels nens, nenes i adolescents a tot el món, mitjançant la firma d’un acord de col·laboració com a escola amiga de l’Unicef. 

-Centres referents: Un total de 32 centres educatius a Espanya tenen actualment el reconeixement de l’Unicef com a centre referent. Són escoles i instituts que cada any han augmentat el seu compromís en un projecte educatiu centrat en els drets de la infància, en l’educació de ciutadans conscients dels problemes globals i en la responsabilitat que l’escola sigui un veritable entorn protector dels nens, nenes i adolescents, així com un agent promotor del seu desenvolupament. Per tant, són centres que poden presentar una candidatura demostrant el seu compromís. 

Compromís Banco Santander

Notícies relacionades

Des de l’any 2007, Banco Santander col·labora amb l’Unicef en favor de l’educació de la infància, amb una aportació superior al milió d’euros els últims cinc anys. Aquesta aliança, renovada el mes d’abril passat per les dues entitats, estableix que el Santander entregarà a l’Unicef Comitè Español el 0,5% dels saldos mitjans creditors del compte Mini 123.

La quantitat anirà destinada principalment a dos mercats: Espanya i Mèxic. A Espanya, l’aportació anirà dirigida a centres d’ensenyament per promoure la divulgació dels drets de la infància. I a Mèxic, la donació servirà per recolzarl’educació inclusiva i millorar l’escolarització dels nens i nenes indígenes.

Temes:

Unicef