Xoc de relats amb les urnes al fons

1
Es llegeix en minuts
Xoc de relats amb les urnes al fons

La política espanyola continua atrapada en la construcció de dos relats antagònics que polaritzen el debat i impedeixen qualsevol consens entre els dos grans partits amb possibilitats de governar. Els ciutadans assisteixen estupefactes, setmana rere setmana, a una pugna narrativa que és especialment sorollosa al Madrid polític, entès com a aquest conglomerat d’institucions públiques i privat, formacions polítiques, mitjans de comunicació i lobbies de tot tipus que poc tenen a veure amb la generalitat dels madrilenys. "El poder en política no només està en controlar els recursos, sinó també en dominar la narrativa que defineix la realitat", afirma Yuval Harari. I en aquesta xarxa ens hem quedat atrapats.

La setmana que deixem enrere ha sigut especialment inquietant per l’absència d’un debat real, basat en la confrontació d’idees i de projectes, a l’altura dels reptes internacionals que té Espanya, com els aranzels de Trump i la discussió sobre el rearmament europeu, o de problemes més prosaics, com que encara no es coneguin les causes de l’apagada o que s’enquistin les deficiències de la xarxa ferroviària.

Llançats a la construcció d’un relat que connecti emocionalment amb els ciutadans, uns pretenen erosionar el Govern associant-lo amb el caos, la corrupció i el desgovern, mentre que altres el presenten com un exemple de resistència davant els embats de l’oposició, els mitjans crítics i els sectors judicials presumptament hostils. La descomposició institucional davant la resiliència del president Sánchez.

Notícies relacionades

En aquest context, els dos grans partits han posat en marxa la maquinària electoral. El PP ha avançat el seu congrés per rellançar el projecte i Núñez Feijóo; i el PSOE, que continua insistint que esgotarà la legislatura, ha convocat un comitè federal per situar els territoris en mode eleccions: Castella i Lleó i Andalusia votaran el 2026.

I és que el fi últim del relat són les urnes.