Newsletter

De raval a Louis Vuitton

1
Es llegeix en minuts
Dragón del Park Güell (lado izquierdo de la figura).

Dragón del Park Güell (lado izquierdo de la figura). / By Baikonur - Trabajo propio, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=96120

La firma de moda Louis Vuitton ha celebrat una desfilada de moda exclusiva al parc Güell amb motiu de la Copa Amèrica. La seva presència ha alterat la vida d’alguns dels seus veïns, tot i que l’ajuntament ha posat tot el necessari per mitigar els inconvenients. És difícil saber la magnitud del malestar. Segurament, ningú s’atreveix a dir a cara descoberta que li sembla bé aquesta iniciativa. Segurament, alguns que fa quatre dies manaven a la plaça Sant Jaume encoratgen el descontentament al crit de "després de mi, el caos". Segurament, els organitzadors podien haver sigut encara més curosos. Segurament, una desfilada com aquest no seria problema sense els excessos d’altres èpoques en què el turisme va tenir barra lliure. I segurament, ja no queda ningú al barri que recordi quan el Park Güell, llavors parc Güell, era gairebé un raval als peus del turó del Carmel, pel qual passejàvem sense saber molt bé el valor del que trepitjàvem i tenint molta menys cura que els de Louis Vuitton. El drac del Güell va ser una de les primeres peces rescatades per aquella campanya del Barcelona posa’t guapa que tots vam acceptar com una forma de contracte social local que ens permetria viure en una ciutat més agradable que resultaria atractiva per als turistes, que llavors desitjàvem amb candeletes sense posar-hi cap trava.

Molts milions de visitants després, Barcelona mira de refer aquest contracte social entorn del turisme apostant per la qualitat i no per la quantitat, que sempre és més costosa per als veïns. Per això estranya que la turismofòbia s’acarnissi amb aquesta desfilada quan és un dels exemples del que la ciutat requereix. Una mostra més que, massa vegades, rere el rebuig del turisme el que hi ha és un anticapitalisme impotent. La majoria ni volem que el parc Güell torni a ser un raval ni volem viure envoltats de comiats de solters del nord d’Europa. I Louis Vuitton no és un problema.

Temes:

Barcelona Moda