Santiago Dexeus: Un ginecòleg pioner

3
Es llegeix en minuts
Santiago Dexeus: Un ginecòleg pioner

Beatriz pÉrez

Santiago Dexeus Trias de Bes va ser, a més, d’impulsor de les tècniques de fecundació in vitro un dels pioners de l’anticoncepció i el 1968 ja defensava la píndola anticonceptiva. Creador de l’institut mèdic que porta el seu nom juntament amb el seu germà Josep Maria, i que després va vendre al grup Quirón, era pare del també ginecòleg Damià Dexeus, amb qui des del 2016 dirigia un centre vinculat a la Clínica Corachán.

Va ser el mateix centre mèdic Women’s, de Barcelona, del qual va ser cofundador, que va informar de la defunció. A més, va pregar que es respecti la intimitat de la família i va recordar la seva gran entrega a la medicina i els avenços aconseguits en ginecologia i obstetrícia.

Avenços mèdics

Les reaccions a la seva mort no es van fer esperar. "Ha sigut una de les persones llegendàries en el panorama de la medicina catalana", va recordar el conseller de Salut, Manel Balcells. El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, va destacar "la seva contribució al prestigi de la ginecologia catalana". Segons Padrós, fa uns 50 o 60 anys, Dexeus "va ser un líder de l’abordatge integral dels problemes de salut de la dona" i un els impulsors d’una ginecologia moderna i avançada, juntament amb el seu germà Josep Maria Dexeus i ginecòlegs com Jordi Carrera i Pere N. Barri.

Nascut a Barcelona el 22 de juliol de 1935, es va llicenciar a la Facultat de Medicina de la ciutat el 1959 i al llarg de la seva extensa vida professional va ser protagonista de grans fites científiques, com la primera laparoscòpia ginecològica i de les tècniques de reproducció assistida. Especialitzat a Anglaterra, Suïssa, França i Itàlia, el 1984 dirigia l’equip (en què va destacar la doctora Anna Veiga) que va aconseguir el naixement del primer nadó proveta a Espanya.

Dexeus va ser dels primers ginecòlegs a impulsar les pràctiques anticonceptives fins i tot durant el franquisme, així com també tècniques pioneres com ara el diagnòstic precoç de càncer, la colposcòpia per examinar el coll uterí, la cirurgia oncològica, la primera laparoscòpia ginecològica i la mastologia.

Durante la seva dilatada trajectòria, el doctor Dexeus va rebre diverses distincions, entre les quals figuren la medalla d’or al Mèrit al Treball del Govern, la Creu de Sant Jordi i la medalla President Macià.

Jubilació accidentada

Notícies relacionades

El 2008, després d’un llarg plet legal, va ser destituït de la seva activitat mèdica a l’Institut Universitari Dexeus (ara Hospital Universitari Dexeus) i obligat a transmetre les seves accions del Consultori Dexeus (societat professional gestora del departament de ginecologia i obstetrícia de l’Institut Dexeus) per haver fet 65 anys. Tot i que el ginecòleg va recórrer judicialment l’expulsió, la justícia la va considerar legal i va haver de transmetre en dos mesos les accions del consultori a la societat o a la resta de socis. El 2009, el ginecòleg va ser condemnat a pagar 832.545 euros per injúries al Consultori Dexeus després de la seva jubilació forçosa del centre, i per obrir una consulta com a ginecòleg independent. El Consultori Dexeus va acusar el ginecòleg d’accions de competència deslleial per enviar cartes als seus pacients en què afirmava que la seva marxa forçosa havia sigut gestionada de forma "insultant".

Finalment, però, el 2014, el Tribunal Suprem (TS) va confirmar l’absolució de Santiago Dexeus dictada el 2012 per l’Audiència Provincial de Barcelona en contra d’aquella primera condemna del 2009. I el 2016, juntament amb el seu fill Damià Dexeus i l’actual cap de ginecologia de l’Hospital Clínic, Francesc Carmona, van obrir la clínica Women’s.