Newsletter

El sionisme i Netanyahu

1
Es llegeix en minuts
El sionisme i Netanyahu

EP

El bombardeig de l’equip de cooperants de l’oenagé de José Andrés ha esgotat la paciència de la comunitat internacional amb Netanyahu. Biden li ha exigit un alto el foc dies després de consentir una resolució de l’ONU en aquest mateix sentit i creixen dins de la UE les veus favorables al reconeixement de l’Estat palestí, una proposta que va comentar fa unes setmanes Pedro Sánchez i que, com tantes idees seves, va semblar al principi una temeritat. Però el cert és que, dins i fora d’Israel, el suport a Netanyahu cau en picat a l’estendre’s la idea que la resposta als atemptats de Hamàs no només ha sigut desproporcionada, sinó inoperant.

Notícies relacionades

Arribats a aquest punt, el món sionista hauria de fer una reflexió. La història està plena d’exemples de personatges que, de tan extremats que són en la defensa d’una causa justa, acaben malejant-la i generant més problemes que solucions. Sol passar amb els nacionalismes, i ara pot estar passant amb la causa sionista. Durant aquests sis mesos, la retòrica de l’actual Govern israelià sonava desafinada, però la gravetat de l’atac de Hamàs i la propaganda d’aquesta organització van apaivagar moltes veus. Però, en les últimes setmanes, la situació s’està capgirant i el principal problema per a Israel podria acabar sent Netanyahu i no Hamàs.

El sentit comú dictamina que no s’ha d’impulsar cap norma de la qual no es pugui garantir el compliment. Portar a terme una operació militar a Gaza per tal d’erradicar Hamàs era i és una operació impossible i els seus costos estan resultant ser absolutament desproporcionats respecte als hipotètics resultats en termes de seguretat. El sionisme té una llarga experiència en la defensa del dret del poble hebreu a tenir un Estat. I sempre ha aprofitat les oportunitats que la història li ha proporcionat per fer-ho. Ara, algú que diu que és el més sionista dels sionistes està destruint la causa que diu que defensa.