Posar-se d’acord

2
Es llegeix en minuts
Posar-se d’acord

Me n’assabento amb retard que el 15 d’aquest mes va ser el Dia Mundial del Son (em va agafar fent una capcinada). El cas és que no es va celebrar dormint, que hauria sigut el més encertat, perquè la gent dorm poc. El 20% de la humanitat pateix d’algun tipus d’insomni, ja que hi ha més varietat de desvetllaments que de fruites al supermercat. Està qui es fica al llit i tarda dues o tres hores a adormir-se, i qui s’adorm de seguida, però es desperta al cap de dues o tres hores. Jo pertanyo a aquests últims, dels quals un expert em va dir que eren persones depressives, i un altre, que es tractava de gent satisfeta. Després venen les apnees i la resta, perquè ja dic que hi ha insomnis per a tots els gustos (o per a tots els disgustos).

A mi no em funciona cap ni una de les maneres que proposen per mirar de combatre’l. Vaig escoltar a la ràdio que per dormir bé convé evitar els pensaments que el mantenen a un despert. ¡Doncs és clar! El problema és esbrinar com treure’s del cap el pagament del pròxim termini de la hipoteca.

–Liquidi-la –dirà algun llest.

Notícies relacionades

Els llestos parlen des de púlpits que s’erigeixen en nivells superiors als de la realitat. Em ve a la memòria aquell des del qual ens parlava el rector del meu barri quan jo era un nen petit. Era tan alt que el capellà semblava flotar sobre els nostres caps en una imatge perfectament onírica. Tinc des d’aleshores el somni recurrent de viatjar a la Lluna a bord d’un púlpit de fusta adornat amb baixos relleus d’escenes evangèliques. Dura poc perquè ja dic que em desperto al cap de dues o tres hores d’haver-me ficat entre els llençols.

El son, com la riquesa, està ben mal repartit. Ignorem, a més, qui el distribueix i quins criteris utilitza per donar-li al meu veí les hores que m’arrabassa a mi. Quan obro els ulls enmig de la nit, penso que algú dorm les mateixes hores que jo em mantinc observant les ombres del sostre. Però ¿de qui es tracta? ¿Com trobar-lo per tal de poder obligar-lo que me les torni? ¿És un altre espanyol, és un francès, un italià? A veure si instauren el Dia Mundial de l’Insomni i ens posem d’acord.