'Kate Gate' Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Només la veritat funciona

1
Es llegeix en minuts
Només la veritat funciona

KIN CHEUNG / AP

Després de cultivar durant anys una bona imatge que l'ha portat a ser la 'royal' preferida dels britànics, és inquietant veure com un gest, un sol gest, és capaç de trencar l'encanteri. El que és radicalment humà és sempre desencadenant de grans desastres.

Kate Middleton és al centre de la conversa social. Hi ha qui sitúa el tema en el terreny de les xafarderies, però aquesta crisi parla de moltes coses més: de la importància d'una comunicació eficient i veraç, de la desactualització d'una institució ja per si mateixa anacrònica com la monarquia... En el seu cas, a més, qüestiona el futur de la mateixa i desperta el fantasma de la fatalitat de Lady Di. Què esperen al Palau de Kensington per fer un pas precís i sortir d'aquest embolic amb alguna veritat?

Notícies relacionades

Només la veritat funciona, encara que sigui només un trosset de la veritat. I accedir-hi és cada cop més complicat. La fotografia de marres estava tan mal retocada que ràpidament fins i tot els photoshopers menys ensinistrats van saber trobar els elements que allunyaven la imatge de la realitat. Un joc de nens comparat amb les eines de la intel·ligència artificial, capaç de crear fenòmens com Aitana, la influencer i model virtual que sabem que no és real només perquè ens ho han dit. La intel·ligència artificial ens compromet fins al punt de fer caure un dels principis bàsics de la construcció del coneixement humà: si no ho veig no ho crec. Veure per creure. No ha estat mai un mètode infal·lible, tots hem caigut alguna vegada en algún parany seguint aquest principi, però mai com ara havia quedat tan superat.

I per aquest motiu el nyap del Palau de Kensington, o de la mateixa Kate segons la versió oficial, és tan atractiu i ens enganxa tant. Perquè és imperfecta, rematadament humana. Cutre i matussera. De riure. Els royal intocables convertits en mortals. Gairebé com veure'ls en pijama o amb un mitjó foradat. Perquè retocar una foto, admetem-ho, és molt de mortal que intenta ocultar la lletjor, millorar l'aparença. I cuidar les aparences està bé fins que es nota que ho estàs intentant molt, que hi dónes massa importància... perquè només la veritat funciona.