Tema del diumenge

Putin, el llop que ja no porta pell de xai

EL PERIÓDICO repassa aquest cap de setmana l’ascens i el llegat del president rus

1
Es llegeix en minuts
Putin, el llop que ja no porta pell de xai

¿Putin sempre ha sigut un líder imperialista sense por de l’enfrontament directe amb Occident? ¿Va arribar al poder com un llop amb pell de xai o la seva personalitat ha transmutat amb el pas dels anys en el poder? Coincidint amb les eleccions russes, EL PERIÓDICO es planteja aquestes preguntes en la seva edició d’aquest diumenge, repassant les dades conegudes de l’actual amo i senyor del Kremlin. El periodista Marc Marginedas, excorresponsal a Moscou i enviat especial en diverses ocasions a la guerra a Ucraïna, repassa l’ascens i el llegat de Putin amb l’ajuda d’analistes i experts, que respondran a una altra pregunta que ens afecta de ple: ¿fins on estarà disposat a arribar en la seva batalla amb Zelenski i l’OTAN?

Notícies relacionades

D’altra banda, el suplement Entendre-hi + d’aquest diumenge ofereix una anàlisi de la gestió de la pandèmia quatre anys després, i recupera les promeses que es van efectuar en aquells mesos per millorar el nostre sistema de resposta a l’emergència sanitària, per veure quins s’han complert i quins no. Prenent com a referència les propostes que llavors es van fer, el diari analitza com estan avui qüestions com els sistemes de detecció d’alertes sanitàries, el servei públic de salut, l’atenció primària, les reserves de material de primera necessitat, la gestió de les residències, la recerca o l’atenció a la salut mental. I el saldo que aporta aquesta anàlisi és mediocre.

Si bé els professionals de totes aquestes àrees reconeixen que "avui estem molt millor que fa quatre anys per fer front a una hipotètica nova pandèmia", també criden l’atenció sobre qüestions que han quedat oblidades. Amb tot, el Govern, per boca del secretari d’Estat de Salut, Javier Padilla, assegura que aquesta serà "la legislatura en la qual s’aplicaran els ensenyaments de la pandèmia", però els autors de l’auditoria que s’ha fet a la gestió de la pandèmia parlen d’"ocasió perduda".