Newsletter

L’ordre dels factors

1
Es llegeix en minuts
L’ordre dels factors

EP

El carril central de la política a Catalunya des de les eleccions de febrer del 2021 l’ocupen, per aquest ordre, el PSC, Esquerra i Junts. Illa va guanyar en vots, però va empatar en escons amb Aragonès, que va superar en un diputat els de Puigdemont. La governació va passar per un acord Esquerra-Junts que no va fer res més que evidenciar que, passat el procés, ja no tenien argamassa que els unís. Van acabar com el rosari de l’aurora i sense ganes de repetir. El 12 de maig serà important quin partit quedi primer, però el que determinarà els possibles pactes és l’ordre d’aquestes tres forces polítiques. Si Illa torna a quedar primer, serà en disposició de pactar amb el segon o amb el tercer. Si no queda primer, és molt difícil que participi en cap majoria de Govern. Per a Esquerra, és substancial quedar per davant un altre cop de Junts. En cas contrari, a l’actual generació dels republicans se’ls indigestarà fer president Puigdemont o qui dimonis sigui el seu sòsia al món real, pel qual fa ja set anys que no transita.

Notícies relacionades

El que és fàcil és dir interessadament que això és cosa de dos, no importa qui. Cert que, si algun dels tres es despenja, aquí les enquestes seran arma de campanya electoral, el panorama es pot desembarassar perquè al primer se li farà més costerut aconseguir la majoria necessària. Però no serà gens fàcil, en qualsevol cas. La repetició electoral no és gens descartable. I no s’enfadin amb aquest a qui li toca verbalitzar-ho.

En aquesta campanya electoral el que s’acabarà imposant és una doble confrontació entre passat i futur i entre bloc de dreta i bloc d’esquerra. L’independentisme com a única frontera de la política a Catalunya ha passat a millor vida, de forma que els electors ho tindran complicat per dirimir quin és el vot útil per empènyer el que volen que passi. Abans o després, ara o el febrer de l’any que ve, els dilemes serien exactament els mateixos.