Biden contra Trump, ensurt o mort

1
Es llegeix en minuts
Biden contra Trump, ensurt o mort

L’anomenat superdimarts de les primàries dels Estats Units deixarà al quadrilàter dos candidats clars: l’actual president, Joe Biden, i el seu antecessor, Donald Trump. Vist des de la distància, l’elecció és endimoniada. Malgrat la bona gestió de l’Administració de Biden i dels bons resultats de l’economia, el candidat demòcrata, a més de la seva avançada edat, ha mostrat en més d’una ocasió que no està en condicions per governar. Trump, malgrat que el Tribunal Suprem l’hagi autoritzat a presentar-se a les eleccions, és clar que va participar activament o passivament en un intent insurreccional arran de la victòria de Biden. Escolliran entre ensurt i mort.

Notícies relacionades

Els ciutadans europeus no hem fet prou esforços per entendre el fenomen Trump i hem tendit a caricaturitzar-lo. Però té a veure amb una certa idea de la globalització i del seu impacte en les economies locals, fins i tot en les més poderoses, i amb aquesta superioritat moral de la progressia que confon la ideologia amb el sentit comú i amb la legislació en matèria de drets civils. No tenim un Trump a l’horitzó, però les causes que el catapulten també es poden donar als nostres països. La crisi de l’agricultura té a veure en part amb aquest malestar que allà es concentra en un personatge tan estrambòtic com Trump.

El que resulta encara més difícil d’entendre és que dins del partit demòcrata no hagi sorgit cap lideratge des dels temps d’Obama. La seva secretària d’Estat va ser derrotada per Trump i el seu vicepresident va arribar septuagenari a la presidència i ara no té un recanvi creïble ni en el passat carismàtica vicepresidenta Harris. ¿Què passa en aquest món? ¿No hi ha líders o no hi ha idees potents? O totes dues coses. El centreesquerra europeu tampoc va gaire sobrat ni d’una cosa ni de l’altra. Sánchez és el lideratge més consistent que queda dempeus i ja veiem com està. La polarització foragita els lideratges a partir dels mèrits.