Vellesa i professionalitat

2
Es llegeix en minuts
Jodie Foster

Michael Tran | AFP

L' onada li arribarà segur, perquè això promet fer-se gran. La mà al foc que a les manifestacions de divendres que ve, Dia Internacional de la Dona, un nou 8M, llegirem pancartes clamant per Jodie Foster. Pancartes que seran, però, bufetades al crític de cinema Carlos Boyero a qui no li ha agradat com apareix Foster a l'última temporada de la sèrie 'True Detective'.

Ho explica en una entrevista radiofònica i en una intervenció que només començar ja té mala pinta. Explica que, malgrat "estimar-la" i seguir-la des que era una nena, en aquesta sèrie no li agrada ni veure-la ni sentir-la perquè està com a "envellida" perquè ja és gran. Compte, que el senyor Carlos Boyero no ha entès res i actua amb una temeritat esglaiadora. Envellida.

Carles Francino encerta a dir-li que és clar, que és gran i no s'ha fet res, cosa que a Boyero li deu disgustar molt per la manera com arruga l'expressió en comentar, gairebé sorprès, que fins i tot creu que hi ha plans en què la maquillen expressament perquè estigui més lletja. "Estimar” tota la vida a una actriu per a que arribada la seva maduresa, esplendorosa maduresa interpretativa, vingui un senyor a comentar que la veu vella i lletja.

Notícies relacionades

No crec que a hores d'ara calgui explicar res del cinema a Carlos Boyero, ni explicar l'estil de Carlos Boyero a ningú que segueixi la crítica cinematogràfica… encara que farem el primer per posar de manifest que no només és menyspreable el seu comentari, perquè l'arruga expressa i és autèntica, sinó que a més ignora dues de les eines fonamentals de l'audiovisual per fer-nos entrar a les històries: la caracterització i la il·luminació. Boyero insisteix: està gran i diguem que hi ha gent que envelleix d'una manera i altra d’una altra. Pot ser que algú vegi Jodie Foster vella i lletja, per descomptat, on Boyero s'equivoca és considerar aquestes dues condicions subjectives en alguna cosa a destacar en una crítica professional a la seva feina com a actriu.

I diran que és una anècdota. És només un comentari diran alguns que consideren articles com aquest un exercici desmesurat, que salteu a la mínima, etc. Bé, és que ja n’estem fartes de les anècdotes i comentaris que només busquen buidar-nos per poder posar el focus a l'arruga de l'entrecella. Doncs sí, no només hi és sinó que s'aprofundeix amb tants comentaris miserables.