Newsletter

El nostre mirall moral

1
Es llegeix en minuts
080520 residencias ep-1

080520 residencias ep-1

Gairebé totes les contradiccions de la nostra societat es van posar en evidència a les residències per a les persones de la tercera edat durant el pic de la pandèmia de la covid. Avis a qui mai visitava ningú, aglomeracions en espais insuficients, falta de serveis sanitaris en una població vulnerable, vies d’aigua en les normatives, falta d’inspeccions, etc. Pedro Sánchez, per exemple, es va omplir la boca a l’assegurar que el sistema sanitari i de protecció a la gent gran canviaria com un mitjó. I el que han canviat són les seves prioritats. Isabel Díaz Ayuso va presumir molt del seu lideratge actual en aquells dies com a antagonista de Sánchez sense tenir en compte les deficiències del seu propi sistema assistencial. Quim Torra, aleshores president de la Generalitat, es va escudar en la falta de recursos per no fer gairebé res i Aragonès ha posat el focus en altres coses. Tot això no pot causar més que desassossec, quan no desafecció, en els ciutadans, especialment entre els que van veure morir la seva gent gran, abandonada.

Notícies relacionades

Un mes abans que es compleixi el quart aniversari del confinament per la covid, posem la nostra mirada al que va passar aquells dies a les residències d’avis. El Parlament de Catalunya ha emès un informe demolidor que hauria de trobar resposta en part del programa electoral dels partits assenyats en els comicis de l’any que ve: van faltar mitjans i personal, van regnar el desconeixement sanitari i la descoordinació, les inspeccions van ser deficients i els malalts van ser ospitalitzats de manera "desigual". I Catalunya no va ser-ne una excepció. Aquests dies s’han revelat els informes de la policia municipal de Madrid en les seves visites a les residències de la ciutat durant la primera onada de la covid, que parlen directament d’abandonament.

Els implicats farien bé de no defensar allò que és indefensable, però el conjunt de la societat hauria de reflexionar sobre el tracte que continuem donant a la gent gran, perquè és un indicador de la nostra salut moral.