Ministre però no vicepresident

¿Cuerpo té cos?

El nou ministre d’Economia lloa la independència del Banc d’Espanya i, amb cautela, es distancia d’algunes posicions de Yolanda Díaz

2
Es llegeix en minuts
¿Cuerpo  té cos?

Eduardo Parra - Europa Press

La successió de Nadia Calviño en la vicepresidència econòmica no era una assignatura fàcil. Sánchez ho va fer durar, però al final va elegir com a ministre un economista competent i amb experiència que era secretari general del Tresor amb Calviño. Però Carlos Cuerpo no és vicepresident i queda supeditat a la vicepresidenta de l’àrea i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, i, en certa manera, a dues vicepresidentes més amb personalitat i fort color polític: Teresa Rivera (canvi climàtic) i Yolanda Díaz (afers socials i líder de Sumar). ¿Tindria Cuerpo força per mantenir i tirar endavant els seus projectes? I sense un ministre econòmic amb autoritat tot Govern perd credibilitat davant els agents econòmics espanyols i internacionals. I davant Brussel·les.

Dissabte, en una entrevista a EL PERIÓDICO, Cuerpo va mostrar, amb cautela, criteris propis. Va defensar sense demagògia l’impost a la banca aprofitant que el 2023 els cinc grans van guanyar 26.000 milions, un 27% més. I després va lloar la gestió d’Hernández de Cos, el molt independent governador del Banc d’Espanya. Interpreto que és un missatge de respecte a les institucions, de rebuig de la politització i de sintonia amb Brussel·les.

Notícies relacionades

D’altra banda –sense oposar-s’hi frontalment– va prendre distàncies de Yolanda Díaz que, potser desconcertada per la seva pugna amb Podem i les seves expectatives a les eleccions gallegues, ha generat inquietud i preocupació en el món econòmic. Sobre la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores, en què Díaz mostra tanta pressa com poques ganes de negociar, va dir que cal abordar-la "amb flexibilitat i confiant i recolzant-se en els empresaris i treballadors que saben millor com anar ajustant-se a aquest gran objectiu". O sigui amb UGT i CCOO, però també la CEOE. I l’endemà a El País va afirmar que tenim un sector empresarial molt atomitzat i que "a més mida d’empreses més accés als mercats exteriors i millors salaris amb llocs de treball de més qualitat". Està bé, ¿però la repetida desqualificació d’importants empresaris per part de ministres del Govern, no només de l’òrbita de Sumar o Podem, és el més adequat per generar confiança i que les empreses creixin?

I respecte a limitar els ingressos dels grans directius –afer molt cridaner i escandalós que es presta a totes les simplificacions–, en l’entrevista a aquest diari va deixar clar que preferia no posar límits legals. Amb moltes empreses –fins i tot les espanyoles– amb activitats arreu del món és gairebé impossible separar-se dels models europeus, en què l’IRPF és el principal element de redistribució. Però a Espanya l’IRPF té molta progressivitat a partir de salaris molt mitjans i després s’estanca bruscament. Fins fa dos anys en els 100.000 euros. Fins i tot ara, ¿és just que la tarifa bastant elevada, del 45%, sigui la mateixa per als que ingressen 60.000 o 300.000 euros? Són rendes i capacitats de compra molt diferents. ¿I que després ja no pugi a partir dels 300.000.