Xi Jinping accelera la caça de ‘tigres’

En el seu tercer mandat, el president de la Xina ha reprès una lluita sense treva contra funcionaris i quadres baixos acusats de corrupció

3
Es llegeix en minuts
Xi Jinping accelera la caça de ‘tigres’

Georgina Higueras

Les purgues dins del Partit Comunista Xinès (PCX) s’agreugen i afecten cada any funcionaris de més alt rang, els denominats tigres. L’obsessió del president Xi Jinping pel control i la seguretat està paralitzant el país davant el temor que un moviment en fals desencadeni una investigació de la Comissió Central d’Inspecció Disciplinària (CCID). Generals de l’Exèrcit Popular d’Alliberament (EPA), banquers, directius d’empreses estatals i dels gegants tecnològics, membres del Govern central, líders provincials, en funcions o jubilats, ningú està fora de perill.

Al gener, en un discurs pronunciat davant centenars d’inspectors de la CCID, Xi va demanar vigilància màxima i que s’ataqui "sense pietat" els corruptes. Tres mesos abans havia comminat els auditors a fer sentir als que administren fons públics, actius i recursos estatals que estan "seguits per ombres". Segons el diari hongkonguès South China Morning Post, el 2023 van perdre els seus càrrecs 45 tigres, un 40% més que l’any anterior, incloent-hi els acabats de nomenar ministres d’Exteriors i Defensa, Qin Gang i Li Shangfu.

El zel del Govern, que ha provocat la pèrdua de milers de milions d’euros en el valor de les accions d’empreses de videojocs i altres tecnològiques, va portar l’Study Times, portaveu de l’Escola Central del partit, a criticar les estrictes mesures regulatòries que ofeguen l’economia i la creativitat empresarial. El diari va censurar el desconcert que suposa oscil·lar d’una regulació laxa a una d’estricta. Molts governs locals, desitjosos de penjar-se medalles, van emetre normes gairebé impossibles de complir per les empreses després que el 2020 Pequín instés a "frenar l’expansió irracional de capital".

Xi va iniciar la seva campanya anticorrupció a l’ascendir a secretari general del PCX, l’octubre del 2012, i cinc anys després va assegurar que s’havia aconseguit "una victòria aclaparadora" contra el càncer que infectava les files comunistes. No obstant, en el seu tercer mandat ha reprès una lluita sense treva contra tigres i mosques (funcionaris i quadres baixos). La CCID afirma que el 2023 va sancionar 610.000 membres del partit i adverteix la població contra els excessos de l’Any Nou xinès, el 10 de febrer.

El 30 de desembre, l’Assemblea Popular Nacional (el Parlament), els diputats de la qual gaudeixen d’immunitat, va anunciar l’expulsió de nou d’ells, tots generals de la Força de Míssils de l’EPA, que inclou l’arsenal nuclear. No es van indicar les raons d’aquesta insòlita acció, tot i que els experts la relacionen amb desviacions de fons en el departament d’equipament del cos. Just un mes després, la Conferència Consultiva Política del Poble Xinès va expulsar Wang Xiaojun, el científic que va liderar el desenvolupament dels coets Llarga Marxa 7, utilitzats per llançar satèl·lits i reproveir l’estació espacial Tiangong. Aquests i altres tigres estan desapareguts des que es troben sota control de la CCID i només se’n sabrà quan finalitzi la investigació i siguin entregats als òrgans judicials per al seu judici i eventual condemna.

Els mitjans de comunicació també s’han sumat a la campanya anticorrupció. La cadena estatal CCTV ha emès en horari de màxima audiència una sèrie de quatre capítols en la qual apareixen diferents condemnats que reconeixen els danys provocats per les seves accions a l’Estat, al partit i al poble. Un dels capítols tracta de la seguretat alimentària i de com funcionaris sense consciència l’han posat en perill per lucrar-se amb vendes fraudulentes de gra o descuidant la reserva d’aliments bàsics.

Notícies relacionades

La Xina, que tem que els EUA la forcin a anar a la guerra, afirma que l’equipament i la logística són essencials per impulsar la capacitat de combat, per a la qual cosa és fonamental que l’EPA estigui el més net possible. Segons Pequín, la corrupció endèmica de l’Exèrcit rus va impedir un ràpid triomf sobre Ucraïna, a causa que les tropes van rebre tant aliments com material en mal estat.

L’agència oficial Xinhua i el Diari del Poble, òrgan oficial del PCX, recolzen també la campanya anticorrupció amb articles que enalteixen el discurs de Xi Jinping en la reunió anual de la CCID. Si el poble aplaudeix, poc importa que l’economia pateixi. La lluita continuarà aquest any amb l’ull posat en les farmacèutiques, les finances i les infraestructures.