Orientació laboral

¿I tu què és el que vols ser?

Moltes vegades m’he preguntat què hauria sigut de mi si hagués estudiat Biblioteconomia. Què estaria fent, si tindria feina o si seria feliç

1
Es llegeix en minuts
fcasals45131526 amb formacion profesional180921114733

fcasals45131526 amb formacion profesional180921114733

A Catalunya hi falten sanitaris i mecànics. Gent que ens arregli les avaries, vaja. Gent imprescindible. Envejo les famílies que compten amb algun d’ells, algú a qui plorar ràpid per WhatsApp al notar el primer malestar d’un refredat, quan surt una negreta en una anàlisi de sang o quan al tablier del cotxe s’encén una misteriosa llum. Un primer diagnòstic, un consell, un consol. Professionals per al que és quotidià, per al dia a dia. Bé, importantíssims. El Govern s’ha compromès a crear més places per a aquestes formacions, i també a millorar l’orientació dels alumnes per omplir estudis que a priori no desperten interès, com el de l’electricitat i l’electrònica, l’energia, el manteniment i, ull, l’hostaleria i el turisme.

Hi haurà molts factors que expliquin aquests fluxos, però l’orientació vocacional a l’ESO sembla ser imprescindible, ajudar a trobar el camí per arribar a la resposta a aquell "¿i tu què vols ser?" que ens acompanya des de petits. Avui els escric com a periodista gràcies a no tenir en compte els suggeriments de la meva tutora. La meva fixació era explicar històries, investigar, preguntar i escriure, però en ple compte enrere per a la selectivitat, en aquell compromís vital que és haver d’escollir carrera i universitat i jugar-se el que sembla la vida sencera en un examen, la meva tutora em va suggerir que descartés Periodisme i optés per Biblioteconomia i Documentació. No recordo els seus motius, però no m’oblido de l’impacte que va provocar en mi: una carrera que ni sabia que existia contra una professió que m’encantava. No li vaig fer cas però em va causar un vertigen important perquè al final vaig posar en primera opció Comunicació Audiovisual. Això és com barrejar peres amb pomes i el segon dia d’universitat vaig veure clar que m‘hauria de redirigir cap al periodisme. I aquí som, però moltes vegades m’he preguntat al llarg de la meva vida què hauria sigut de mi si hagués estudiat Biblioteconomia i Documentació. Què estaria fent, si tindria feina o si seria feliç, i sobretot quantes vegades hauria recordat aquesta reunió amb la meva tutora.