"No hi ha una mà negra, són només periodistes"

Francisco Cabezas va compartir amb els lectors la intrahistòria de la investigació per presumpta explotació laboral al Camp Nou.

2
Es llegeix en minuts
"No hi ha una mà negra, són només periodistes"

Luis BENAVIDES

"Tu no t’has de casar absolutament amb ningú". Aquest va ser un dels primers consells que el periodista Francisco Cabezas va rebre sent becari, amb 19 anys, a la redacció d’un diari. L’ara coordinador d’Esports d’EL PERIÓDICO va voler compartir aquesta màxima amb les persones assistents a l’últim Cara a cara del 2023, majoritàriament estudiants de periodisme.

Gairebé un centenar es van congregar al restaurant JOK de Barcelona per conversar amb Cabezas, que va agafar el micròfon amb la idea d’"inspirar els més joves" amb el seu recorregut vital i professional. Va néixer i va créixer a la perifèria, a Sant Ildefons, Cornellà, i sempre va tenir clara la vocació. "Jugàvem a futbol al carrer i després dels partits compartíem somnis. Algun deia que volia pujar a la bastida, que diuen que un s’hi guanya bé la vida, però jo sempre deia que volia ser periodista; era el rar a qui agradava llegir clàssics, el boig de la colla", va recordar, acompanyat per molts col·legues de professió que no es van voler perdre la trobada.

Independència

Va néixer a l’extraradi i s’hi ha mantingut, als marges, salvaguardant la seva independència, durant els més de 20 anys que fa que escriu cròniques del Barça. "Em critiquen per igual culers i merengues, i això és bon senyal –remarca–, significa que no t’ubiquen". En aquest sentit, Cabezas va explicar que durant anys es va sentir vetat pel club blaugrana per mantenir una línia editorial "agressiva i fiscalitzadora", una situació que no sembla que canviarà per la reacció del club a la investigació del diari sobre les condicions laborals dels treballadors en la primera fase de la construcció del nou Camp Nou.

"No hi ha una mà negra com pensen alguns, són només periodistes fent la seva feina", va afegir el responsable de la informació esportiva del diari, amb referència als companys que han estat durant cinc mesos obtenint testimonis i recopilant documents que acreditarien una presumpta explotació laboral que ja investiga Treball.

Notícies relacionades

"M’agrada la seva espontaneïtat i que és molt crític", va destacar una de les assistents a la trobada, Silvia Bragado, a primera fila amb el seu fill, Albert Postils, encantat amb el format Cara a cara: "Em va semblar interessant que parlés no tant de futbol com de la professió; he vist els més joves fascinats amb les seves explicacions", va afegir el també periodista.

"Aquestes trobades són molt importants per al diari. Intentem donar-nos a conèixer als lectors perquè creiem que com més coneguin, més ens estimaran", va remarcar la directora adjunta, Gemma Martínez, que va destacar la traça i l’actitud positiva de Cabezas, un periodista íntegre que no es casa amb ningú.