En comunitat

8.000 euros per una cama per fer esprints

Una lectora envia una carta recordant l’accident d’esquí que va tenir la seva filla Fiona i exigint més ajudes per a les persones amputades

2
Es llegeix en minuts
8.000 euros per una cama per fer esprints

luis benavides

Perdre un peu en un terrible accident en una pista d’esquí sembla un revés vital insuportable, però Fiona Pinar ràpidament va encarar la seva nova vida com a amputada com una oportunitat. «Queda estrany explicar-ho així, però quan tenia dues cames sempre vaig voler participar en uns Jocs Olímpics. Una cosa que em semblava inabastable. Quan vaig perdre el peu vaig decidir veure-ho com un repte personal», explica l’esportista, de 20 anys, estudiant de Publicitat i Relacions Públiques.

La història de la Fiona, una apassionada de l’atletisme i l’esport en general, va arribar a la redacció a través d’una carta de la seva mare, Eduïna Morales; un text amb què simplement buscava «desfogar-se després de «dos anys molt durs». La Fiona estava esquiant amb unes amigues a l’estació de La Molina un 29 de gener del 2022. Va relliscar i es va trencar la tíbia i el peroné. En la caiguda va perdre la bota. Es va quedar inconscient i va despertar a l’Hospital de Girona el 2 de febrer, un dia després del seu aniversari.

La mare mai oblidarà aquest aniversari, celebrant la vida després de set intervencions. «Quan es va despertar del coma induït va plorar molt, però al cap de poc es va fixar com a objectiu continuar fent esport», relata l’Eduïna, que protesta a la carta per les poques ajudes que ha tingut la seva filla. «Si ets un esportista federat i tens una carrera esportiva, t’ajuden. Però si ets un esportista anònim és complicat sortir endavant».

Notícies relacionades

El catàleg ortoprotètic del Ministeri de Sanitat és insuficient per a «persones enamorades de l’esport» com la Fiona, remarca l’Eduïna, que agraeix la cama ortopèdica convencional que li va oferir el sistema sanitari, però considera que hauria de brindar altres eines perquè «les persones més joves i actives amb alguna discapacitat puguin participar plenament en la societat».

El somni actual de la Fiona, que ja està entrenant en un club d’atletisme de Vic, és competir als pròxims Paralímpics en les modalitats de 100 i 200 metres. Aquest somni és una mica més a prop des que té una pròtesi d’alta tecnologia especial per córrer. Li ha costat uns 8.000 euros. Dos anys ha necessitat la família Pinar Morales per reunir aquests diners, principalment aportacions de familiars i de la mateixa Fiona, que va ser imatge d’una coneguda marca de roba esportiva en una campanya publicitària centrada en l’esport adaptat. «La pròtesi que tinc em permet fer esprints –puntualitza la jove–, perquè l’amortiment és molt rígid. Per a llargues distàncies en necessitaria una altra». També necessitaria un implant especial per esquiar, una opció que no descarta radicalment. Sense anar més lluny, de l’1 al 5 de gener tornarà a les pistes de La Molina per participar en el programa Promeses Paralímpiques d’Esports d’Hivern. Serà la primera vegada que provarà l’snowboard. n