1
Es llegeix en minuts
Respir temporal per a hipotecats

Bones notícies per als que tenen una hipoteca. En especial per als que la tenen amb l’interès variable, que són 3,7 milions del total de cinc milions existents, lligades essencialment a l’euríbor. Malgrat la insistència en els missatges des del Banc Central Europeu (BCE) i el Banc d’Espanya que els tipus d’interès continuaran alts durant un llarg període de temps, els mercats comencen a afluixar, com si ja ensumessin el final d’aquest cicle alicista.

L’euríbor a un any s’ha situat a prop de perdre el nivell del 4% (de fet, ja ha caigut per sota d’aquest llindar al final del mes). En tot cas el novembre acaba en una mitjana del 4,022%. Això és menys que el 4,160% d’octubre, el nivell més elevat des que va començar a pujar l’abril de l’any passat després de sis exercicis d’interessos negatius.

Les quotes dels crèdits que toqui revisar amb l’índex de novembre (en general les de gener) registraran la pujada més suau des de les que van utilitzar l’euríbor de maig de l’any passat. La qüestió és si la tendència a la baixa continuarà o si seguirem amb alts i baixos uns mesos més, com passa últimament. El canvi de tendència, quan fins i tot hi podrà haver baixades a les quotes, s’espera cap a la primavera.

Notícies relacionades

Mentrestant, el mercat hipotecari, després de les alces experimentades en el preu del diner, acumula cada mes caigudes de dos dígits. Però segons molts experts, aquesta tendència de la demanda a desinflar-se no anticipa la proximitat d’una crisi sinó la tornada de la normalització, després d’un 2022 que va ser extraordinari després de l’aturada provocada per la pandèmia del coronavirus.

En tot cas hi ha qui –com els analistes d’iAhorro– considera que encara és bastant prematur alegrar-se i cantar victòria: «És una bona notícia, això és clar, sobretot per als hipotecats, però encara és aviat per dir que l’euríbor ja no tornarà a pujar. De fet, és probable que ho faci i que el que vegem en els pròxims mesos siguin variacions d’aquest indicador, tant a l’alça com a la baixa, i que es mantingui un temps a prop del 4%». Doncs això. Fins a la primavera.