Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
La sensatesa s’imposa davant el telèfon mòbil

A1-180604837.jpg /
El 53% dels instituts d’ensenyament a Catalunya han regulat ja l’ús dels telèfons mòbils a les aules en el marc de la seva autonomia com a centres educatius. I la regulació va més en la línia d’educar en l’ús i l’establiment de límits que no en la prohibició. Aquesta dada aclareix, en principi, els dubtes sobre la necessitat de fer una regulació legal que, siguem realistes, seria molt difícil de fer complir. Paral·lelament, i en la mateixa línia autogestionària, també s’estenen els grups de pares que miren de sindicar entre ells les normes familiars respecte a l’ús dels telèfons intel·ligents. En el fons és el reconeixement que és la seva responsabilitat i no només la dels professors o les autoritats. L’ús desbocat del mòbil té més a veure amb l’absència gairebé absoluta de límits en el comportament dels menors en moltes famílies que en l’atractiu presumptament irresistible de la tecnologia.
Per l’escletxa de la tecnofòbia es colen massa vegades moltes altres fòbies: al capitalisme, al progrés, a la llibertat individual o a l’emancipació dels joves. I quan s’entremesclen tantes fòbies s’acostuma a tancar-les amb l’exigència d’una prohibició per llei que, en casos com aquest, pot ser tan contundent com ineficaç.
La història es repeteix. Va passar amb la impremta, amb els diaris, amb la ràdio o la televisió. Els seus apologetes comercials els atribueixen unes potencialitats extraordinàries per assegurar la seva expansió. Però sense cap tipus de demostració empírica. I aquesta empremta dona ales als sectors més conservadors per reclamar que els nous artefactes es cremin en les fogueres o es prohibeixin per llei. En aquest cas, les institucions fan bé a aguantar l’estrebada i que la situació s’encarrili dins de l’autonomia dels centres escolars i de la responsabilitat dels progenitors. No és una mostra de debilitat, com alguns han insinuat, sinó d’intel·ligència.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.