Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Compromís assolit: Europa pensa en petit

La UE ja pensa primer en les empreses de més petita dimensió perquè és conscient que són el seu motor econòmic

La pujada dels tipus eleva el cost del deute comercial de les pimes a 2.400 milions

Pimec planteja 50 propostes per a pimes per a la presidència espanyola de la UE

2
Es llegeix en minuts
Compromís assolit: Europa pensa en petit

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, presentarà, durant el seu discurs de l’estat de la Unió, un paquet de mesures d’ajuda a les pimes europees sota el títol SME Relief Package.

Com venim reclamant des de PIMEC, Europa ja legisla pensant primer en petit. Amb això vull dir que pensa primer en les empreses de més petita dimensió perquè és conscient que són el seu motor econòmic, el qual manté el benestar, genera llocs de treball i, per tant, permet el desenvolupament social arreu del continent. Sens dubte, aquest paquet de mesures demostra que la Comissió Europea ha entès la necessitat i la importància de legislar sota aquesta premissa, i el que és més important, impulsar les accions que afavoriran la seva viabilitat, competitivitat i productivitat.

Hem fet passes endavant i avui escric orgullós que cada cop estem més a prop d’acabar amb la xacra de la morositat, i això vol dir salvar empreses i llocs de treball. El nou pla que preveu la Comissió Europea inclou un reglament per combatre els impagaments, que cada país haurà d’adaptar amb mecanismes per controlar-ne el compliment, el qual és obligatori per a tots els estats membres. Consisteix en el fet que les factures de les empreses es paguin a un termini màxim de 30 dies o, en cas contrari, es generaran interessos de demora, tal com vaig tornar a demanar –per exemple– el passat juliol, durant la meva compareixença al Comitè Econòmic i Social Europeu, o durant el procés de millora de la llei Crea y Crece, i quan vaig intervenir al Congrés dels Diputats en la comissió de reconstrucció, arran de la pandèmia.

A més, aquest projecte europeu preveu millorar l’accés de les pimes a la compra pública a través de la simplificació dels contractes; facilitar la seva creació amb un procés senzill, que tingui una durada màxima de tres dies i un cost de 100€; i millorar el seu finançament amb l’increment de les dotacions per al programa InvestEU. Entre altres accions, també vol potenciar la formació i les competències de les persones treballadores i millorar les condicions fiscals en qüestions com els traspassos d’empreses a través de l’impost de successions i donacions. Així mateix, aquest pla permetrà impulsar els espais de diàleg per tenir en compte els interessos de les micro, petites i mitjanes empreses allà on es decideixin les qüestions que les afectaran a curt, mitjà i llarg termini.

Notícies relacionades

I ara reitero novament la idea que Europa pensa en petit amb aquest paquet de mesures perquè moltes de les propostes que inclou han estat dissenyades i fetes a petició de PIMEC i SME United, la patronal europea de pimes, i algunes d’elles podem dir que són reclamacions històriques. Això només és possible quan les pimes tenen veu pròpia en les organitzacions empresarials i estan en el pont de comandament.

Estem fent un pas endavant, però les pimes continuarem treballant per fer possible que les empreses de menor dimensió –que són el motor econòmic català, espanyol i europeu– vegin defensats els seus interessos i aconseguim una Europa més social, sostenible, competitiva econòmicament i innovadora, a remolc de l’activitat de les seves pimes.