Expressions ridícules Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Llums i refugis climàtics de la política

Les administracions han acollit amb alegria la nova denominació, perquè quan recomanaven als ciutadans que si fa xafogor s’han de posar a l’ombra, semblava que ens prenien el pèl, això ho sap qualsevol

3
Es llegeix en minuts
Llums i refugis climàtics de la política

Aquest estiu de calors extremes, ha fet forat una nova expressió: ‘refugi climàtic’. És el que abans es coneixia com a ‘posar-se a l’ombra quan fa calor’, però es veu que posar-se a l’ombra és de pobres, és com beure en càntir, cosa de pobles endarrerits. I com que els espanyols ja som a Europa i en la modernitat, hem decidit que, quan la calor ens tiba, res de posar-se a l’ombra, s’ha d’anar a un refugi climàtic, és a dir, a sota d’un arbre o d’un balcó, perquè no ens toqui el sol. Les administracions han acollit amb alegria la nova denominació, perquè quan recomanaven als ciutadans que si fa xafogor s’han de posar a l’ombra, semblava que ens prenien el pèl, això ho sap tothom. En canvi, si ens diuen que correm a un refugi climàtic, sembla que de veritat procurin per nosaltres, que ens estiguin donant un consell sortit de les ments preclares d’alguna universitat americana. Que sembla que es guanyin el sou, vaja. Els ajuntaments anuncien fins i tot que els refugis climàtics poden ser exteriors o interiors, i que són totalment gratuïts. És a dir, igual que l’ombra d’abans, però en fi. Entre els refugis que ofereixen als ciutadans hi ha els parcs, ja que resulta que els arbres ofereixen refugi climàtic. Els arbres actuals s’entén, perquè els d’abans es conformaven de fer ombra.

Martin Amis i Christopher Hitchens solien mofar-se d’aquestes noves i buides expressions, usant-les profusament fins a demostrar-ne la ridiculesa. Una vegada que Amis li va explicar al seu amic que als avions ja no es dirigien als passatgers com a tals, sinó com a ‘clients’, van començar a buscar-ne nous usos. Així, la pel·lícula d’Antonioni la van rebatejar ‘El client’, i la de Ridley Scott, ‘Àlien, el vuitè client’. I es preguntaven si la notícia d’un accident aeri diria que «hi van morir 25 clients».

Notícies relacionades

El refugi climàtic dona per a tan bones estones com els clients d’aerolínia. No són poques les dones que van descobrir el sexe dur gràcies a ‘Els 50 refugis climàtics de Grey’. Sense sortir de les nostres fronteres, entre els cims literaris espanyols es troben ‘El refugio climático del ciprés es alargado’, de Miguel Delibes, i ‘El refugi climàtic del vent’, de Carlos Ruiz Zafón. El mateix Javier Marías va recopilar les seves columnes dominicals al volum ‘Mano de refugio climático’, tot i que ja abans havia titulat ‘Veneno, refugio climático y adiós’ una de les seves novel·les. El setè art ens ha regalat obres mestres com ‘El refugio climático de una duda’, d’Alfred Hitchcock, i qui no recorda clàssics com Peter Pan, el noi que va perdre el seu refugi climàtic. O sèries televisives: com oblidar la voluptuosa Charo López en l’adaptació de ‘Los gozos y los refugios climáticos’. Si prefereixen vostès els toros al cinema i la literatura, facin-me cas, molt millor anar a la graderia de refugi climàtic que a la de sol. M’ho va assegurar un aficionat que prenia un sol i refugi climàtic en un bar pròxim a Las Ventas.

En política passa el mateix, hi ha gent a la qual li agrada romandre al refugi climàtic, lluny dels focus. Aquests són els que millor viuen, i són els que, sense perdre temps, van preparant l’amnistia dels líders del procés, tot i que jo personalment preferiria que es passessin uns quants anys al refugi climàtic.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web