Le Fumoir Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
‘Las cartas del Boom’
Aquest magnífic llibre recorda Fuentes, Cortázar, García Márquez i Vargas Llosa com les llegendes vives que són

He estat llegint aquests dies ‘Las cartas del Boom’ (Ed. Alfaguara), una compilació epistolar entre les figures de l’últim gran corrent literari del segle XX, amb un influx que arriba fins avui. El llibre està armat com un diari íntim d’un grup d’amics i una guia sentimental d’un moment concret de la història. ‘Las cartas’ és una revelació de secrets oficials que fixa la taxonomia d’aquesta tribu de lletraferits, una qüestió gens pacífica i no sempre sentenciada. Com en les bandes de música, el Boom són: Fuentes, Cortázar, García Márquez i Vargas Llosa. Aquesta generació màgica, que allotja dos nobel i dos que ho van poder ser, va trobar model i inspiració en dues àustries majors literaris: Borges, un patriarca sedent, un cec que tot ho veu, i Octavio Paz, un profeta volador, amb una estela de canchero bon vivant que tots persegueixen. Els quatre genets del Boom serien els apòstols d’un evangeli nou, un missatge americà i universal. La seva galàxia deforme va tenir satèl·lits que es creien estrelles, i planetes que no sabien que ho eren –Carpentier, Cabrera, Rulfo...– La lectura d’aquestes missives àgils, bitllets tenyits de l’entusiasme vital de qui sap que està fent alguna cosa gran, permeten al lector aixecar el vel de la personalitat de cadascun dels remitents, que fins ara només intuíem en la filigrana dels personatges de les seves obres. Durant aquest peep-show veiem pel forat del pany com es creuen missatges que són fuetades d’amistat veritable, molt allunyada –almenys en aparença– de les enveges i misèries que ens havien explicat de l’ofici. En aquests ‘beatles’ sudaques, Cortázar resulta el més tímid i militant, esquerp i entranyable, el més amic dels seus amics i el més prolífic cartista. És el degà i l’arquer de l’equip. Fuentes és el seu ambaixador, un dandi flamboyant àvid d’acció i capaç de donar ressonància a les obres dels seus ‘cuates’ als Estats Units, on gaudia d’una influència arcangèlica amb què els altres amb prou feines somiaven. Vargas, una el·lipsi al llarg del llibre, és l’‘enfant terrible’ visionari d’aquest rat-pack d’escrivents, i GGM, el més arrelat en el triangle invertit que és l’Amèrica hispana, esdevé, en la seva lúcida bogeria, a estones el Quixot i a estones Sancho.
Entretots
L’amor-odi pels EUA travessa tot el text, com a contrapunt a la nounada revolució castrista. París i Barcelona són ports francs en aquesta dicotomia. Els ‘gringos’, el diable que els tempta amb els seus dòlars bruts de capitalisme i les seves aclaparadores universitats, el camí més curt del pecat burgès. Tret de Fuentes, tots eren a la quarta pregunta. Cuba és l’Arcàdia que tots miren amb més o menys devoció, la ‘mater salvatoris’ del proletariat i de la intel·lectualitat. Però aquest mite nascut el 59 s’esfondra amb estrèpit sobre els seus brillants caps després de l’explosió, una dècada després i en ple viatge utòpic, del cas Padilla. Aquest acte de fe és una fulla d’afaitar que els esquerda el coll idealista, i fa que es facin grans de cop i que vegin la realitat amb vertigen d’adult. S’ensuma la sang i aflora en els missatges d’aleshores el gust acre de la por i la soga aspra de l’angoixa, davant l’altar ideològic en què se’ls vol sacrificar, en el que va ser la seva particular història de la infàmia. En el tràngol, Cortázar necessita que el seu idealisme naïf apaivagui el seu estupor. A Gabo se li omple l’habitació de papallones grogues i barreja sordesa amb pragmatisme. Vargas eludeix la delació amb magnificència, amb un article valent que el marcaria per sempre. Fuentes eludeix el gólem entaulant batalles antigues contra tiranies més domèstiques. Lluiten llavors per no morir en l’asfíxia del servei, per sobreviure com amics i no deixar caure el seu art en la deshumanització de la safra castrista. No hi ha heroisme en el terratrèmol, però sí dignitat. Contra els vells cabdills vivien més bé. Tots quatre són gregaris d’una quadrilla sense cap, però se saben ariets del seu temps. Entre les dues frontisses que giren en sentit oposat gravita aquest magnífic quartet, com a porta gran de la literatura universal. El coronel deia que la mort no arriba amb la vellesa, sinó amb l’oblit. Aquest magnífic llibre els recorda com les llegendes vives que són.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.