L’espiral de la llibreta Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Remant a la barca de Caront

Les onades de calor, batejades amb noms de l’inframon clàssic

2
Es llegeix en minuts
Remant a la barca de Caront

Calor, xafogor, combustió. Dosifico com puc l’aire condicionat, pel coll i per la factura de la llum, però en les hores del migdia, quan el mercuri colla, es fa molt difícil prescindir de l’aparell i el seu botó mode ‘dry’, que transforma en aigua la piconadora tèrmica. Europa crema. A Atenes, han hagut de limitar l’accés a l’Acròpolis per evitar que els turistes es cremin, i es preveu que el continent superi el seu propi rècord d’acalorament aquests dies, passant dels 48,8 graus registrats l’11 d’agost del 2021 a Sicília, a la Siracusa del comissari Montalbano. El mapa del sud s’ha tenyit de color ‘chianti’ pixarelles, amb vetes granat.

Es tracta de la segona onada de calor de l’estiu. A la primera la van batejar a Itàlia com a ‘Cèrber’, el gos de tres caps que custodiava l’entrada de l’Hades i impedia sobretot que els difunts s’escapessin. A la segona li han posat ‘Caront’, en honor del barquer que conduïa les ànimes fins a la vora oposada del riu dels morts; li havien d’entregar un òbol com a pagament pel trajecte, de manera que a l’antiga Grècia solien enterrar els cadàvers amb una moneda a la boca. El gran Dante, per cert, va dibuixar a la ‘Comèdia’ un mapa detalladíssim de l’infern, amb un vuitè cercle, setena fossa, on qui havia obtingut profit il·lícit dels seus càrrecs públics disfrutava de l’eternitat submergit en un llac de brea bullent, xup-xup.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

El periodista francès Patrick Galey, especialitzat en els efectes del canvi climàtic, proposa batejar les onades de calor d’ara endavant amb els noms dels grans gegants del petroli i el gas, responsables de gairebé el 90% de totes les emissions de diòxid de carboni. Constituiria un bon recordatori: Saudi Aramco, PetroChina, ExxonMobil, Shell, Chevron... Els combustibles fòssils són, de llarg, el principal contribuent al sobreescalfament. A sobre, la guerra d’Ucraïna ha fet que els beneficis siguin encara més grans.

Fem tard, em temo. La solució és complexíssima i no n’hi ha prou d’invocar el mantra de substituir el petroli per les renovables, per la força del vent i la del sol. ¿Què fer amb la Xina i l’Índia? La inèrcia devora un planeta que, estiu rere estiu, s’aproxima cap a l’avantsala de l’infern amb els aires condicionats al màxim. Mentrestant, en la impotència, arronsem les espatlles dient-nos que, quan arribi l’hecatombe tòrrida, ja serem morts.