Tragèdia al mar Jònic Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

1
Es llegeix en minuts
Completament previsible, políticament evitable

Un altre tràgic naufragi al Mediterrani. Així comencen moltes de les cròniques d’aquests dies al referir-se a l’ofegament de centenars de persones davant les costes gregues. Un eufemisme per no reconèixer la inacció de les autoritats gregues i europees davant aquesta dramàtica situació. Durant els últims anys s’han normalitzat moltes coses en l’àmbit de la UE, però potser una de les més sagnants sigui la consagració de la necropolítica.

No són d’altres sinó les decisions polítiques dels nostres líders les que decideixen qui viu i qui mor, i en el cas de la gestió migratòria això es tradueix a mantenir vigents unes polítiques que han demostrat que no serveixen ni per dissuadir els que escapen ni per evitar la seva mort. 

Notícies relacionades

La classe política manifesta la seva preocupació, aposta per arribar a acords sobre «enfocaments globals i coherents» per evitar aquestes tragèdies, però no canvien l’enfocament que externalitza, que deté, que deporta. Aposten per l’estratègia de prevenir les arribades en lloc d’intentar que la política d’asil sigui una realitat a Europa, aquest jardí que cal protegir.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Continuem sense proposar una política migratòria integral, que realment gestioni i no només estigui enfocada al control, l’expulsió i l’externalització. Necessitem polítiques que acullin i que posin les persones al centre, que protegeixin aquells que busquen l’asil, i també les que fugen de la misèria. Necessitem vies legals i segures per evitar les morts. Però, sobretot, necessitem polítics valents que enfoquin el fenomen migratori des del seu abordatge com un fenomen estructural i apostin per governar-lo. Que utilitzin eines com el dret d’asil per protegir aquells que ho necessitin sense ocultar-lo darrere de paraules com ‘pre-entry’ o ‘pre-screening’, que només amaguen vulneracions de drets. I que informin de l’impacte positiu i la necessitat que hi ha en les nostres societats de la migració. En definitiva, que apostin per una política migratòria decent.