NEWSLETTER Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Escenaris per a Barcelona

1
Es llegeix en minuts
Escenaris per a Barcelona

Joan Cortadellas

Trias, alcalde

Com dirien els nostres amics del projecte Predict, és l’escenari pel qual apostarien la majoria de jugadors. L’exalcalde està fent gala de la seva experiència i veterania i manté oberts tots els fronts, des d’Esquerra fins al PP amb l’excepció de Colau, tot i que l’exalcaldessa li pot facilitar la investidura si es manté ferma a repetir tot i que sigui una estoneta. En la intimitat, l’equip de Junts reconeix que governar en solitari amb 11 regidors no seria gaire més incòmode que fer-ho amb Esquerra, amb qui en sumarien 16, una millora en la càrrega de treball però que no els garanteix la majoria al ple ni sumant suports puntuals que no fossin el PSC o els Comuns. 

Collboni, alcalde

El candidat socialista no contempla cap acord que no passi per ostentar la vara d’alcalde. El que li semblava més lògic, amb els Comuns i Esquerra, per ara es dibuixa com a inviable per la negativa de Colau i per la inclinació aparent d’Esquerra de recolzar Trias a l’alcaldia per reforçar la presència institucional de l’independentisme. Tampoc és clar que amb això els de Maragall guanyin res més que quota de poder, cosa de què van sobrats. A partir d’aquí, les opcions es redueixen molt a un suport per passiva del PP o fins i tot de Vox per la via d’assegurar un alcalde constitucionalista, una possibilitat molt remota si Colau recull l’acta de regidor. La seva renúncia seria tornar als socialistes el favor que li van fer aplanant el vot de Manuel Valls.

Trias i Collboni, alcaldes

L’argument esgrimit per Colau que han quedat pràcticament empatats amb Collboni amb 9 i 10 regidors per repartir l’alcaldia és aplicable al candidat del PSC i al de Junts amb 10 i 11 electes. La diferència és que ells dos sols s’asseguren una majoria estable de govern que podria fer front a grans projectes si es defugissin assumptes com el tramvia i la independència. Però en política el millor és enemic del que és bo.