Àgora

Catalunya, de nou un valor segur en R+D

Les empreses catalanes han demostrat una gran predisposició a obrir nous mercats a l’Amèrica del Nord

2
Es llegeix en minuts
Catalunya, de nou un valor segur en R+D

REUTERS/Michael Dalder

Des d’EY, fa cinc anys que col·laborem amb Catalonia Bio & Health Tech en l’elaboració de l’Estudi d’inversió en el sector salut a Catalunya. L’objectiu de l’estudi és el d’analitzar el rendiment econòmic del sector salut, definit com l’ecosistema que engloba tots els agents de les Ciències de la Vida i la Salut a Catalunya. Fa pocs dies vam presentar el corresponent a l’exercici 2022, cosa que ens permet mirar el futur des de l’experiència i valorant les dades d’aquests últims anys. 

En l’àmbit internacional hem comprovat com la inversió en el sector salut ha tingut una reducció molt considerable en la xifra d’inversió total respecte a l’any anterior. En canvi, l’ecosistema de salut català ha mostrat un comportament diferent i ha continuat amb la seva tendència a l’alça. Aquesta fortalesa s’ha vist reforçada gràcies a certes empreses que s’han comportat de manera extraordinària, com Impress, Minoryx Therapeutics, i Splice Bio. 

Aquest any la inversió en empreses emergents ha vist un increment del 87%. Això significa que després d’un 2021 de consolidació, s’arriba a la xifra de 445 milions d’euros invertits per empreses emergents en la indústria biomèdica a Catalunya.

A més, 8 de cada 10 enquestades han reportat haver arribat als objectius que es van marcar per al 2022. Les empreses de desenvolupament de producte, que formen part dels sectors ‘biotech’ i ‘medtech’, van arribar als objectius en el 71% i el 82% dels casos, respectivament. El 92% de les empreses de salut digital també van arribar als objectius, mentre que al sector de serveis les respostes afirmatives representen el 71%.

El sector farmacèutic ha demostrat un alt rendiment malgrat venir dels resultats extraordinaris del 2021. El 100% de les empreses farmacèutiques enquestades van admetre haver complert els objectius marcats. També els inversors catalans, fins a un 90% han valorat positivament el rendiment de la indústria biomèdica el 2022.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

L’estudi indica que els inversors identifiquen àrees en què hi ha marge de millora per continuar amb el creixement del sector salut. En primer lloc, identifiquen la sortida a la borsa com un factor important per tenir accés a la inversió estrangera, considerant que els Estats Units han de ser el marc de referència per a les empreses catalanes, cosa que significaria més oportunitats i conseqüentment, més èxit. 

En segon lloc, les empreses catalanes han demostrat una gran predisposició a obrir nous mercats a l’Amèrica del Nord. Els inversors consideren que aquest pas és clau per al creixement del sector salut, ja que tenir contactes als Estats Units ajuda les empreses a col·laborar en projectes d’R+D amb el principal mercat mundial. 

Notícies relacionades

En tercer lloc, aconseguir consolidar la inversió estrangera. L’èxit en termes d’inversió i atracció de capital estranger és indiscutible. Ara bé, les empreses tenen el repte de mantenir aquesta tendència i demostrar que no ha sigut qüestió del mèrit d’unes quantes empreses que han aconseguit grans rondes de finançament puntuals. I, en quart lloc, controlar els riscos. En aquest sentit, el principal risc percebut pels inversors és el risc científic, és a dir, la possibilitat que la tecnologia en procés de desenvolupament no arribi a bon port. 

Per aquesta raó, es necessiten noves eines, iniciatives o polítiques que elaborin un pla sectorial en la indústria de la salut. Això implica definir la participació de la indústria en els esquemes sectorials actuals, així com la sectorització d’altres esquemes existents.

Temes:

Investigació