L’espiral de la llibreta Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’ortiga urticant de les llistes

Sobre l’esquerra ‘abertzale’ i els deures pendents

2
Es llegeix en minuts
L’ortiga urticant de les llistes

El tsunami electoral va dipositant sobre la sorra de la platja restes rarotes: el barri obrer d’Usera convertit en Chinatown, xumets per a nounats amb ‘El oso y el madroño’, al cine per dos euros (si tens més de 65 anys) i la caçadora nova de Feijóo. Li queda bé la jaqueta, la veritat, perquè l’allibera de cert encarcarament tèxtil i gestual, i a la primavera, ja se sap, el mestral bufa a les cantonades de qualsevol míting. Però el verd caqui, l’aire militar de la jupa i la pugna tan renyida a les enquestes indiquen, ai, que el PP ha decidit treure l’artilleria pesant: ETA irromp en campanya, una altra vegada, a compte de les candidatures de Bildu en les municipals. Un tema difícil, lleig, urticant com una ortiga amb mala bava. El PP sap que posa la falca en una esquerda que divideix els barons socialistes («jo amb els assassins d’ETA, ni aquí al tombar», Emiliano García-Page, Castella-la Manxa). 

En efecte, cou la inclusió en les llistes de Bildu de 44 exetarres, tot i que set d’ells, els que van ser sentenciats per delictes de sang en les dècades dels 80 i 90, ja han anunciat que renunciaran a l’acta de regidors si resulten elegits. Fa 14 anys de l’últim crim d’ETA (en l’aquarterament de la Guàrdia Civil a Palmanova, Mallorca), 12 de la dissolució de la banda, EH Bildu és legal i defensa als seus estatuts el rebuig de tota forma de violència. Estic amb Edu Madina: preferiria no tenir a les institucions persones que en el passat van creure en l’assassinat, però suposa un triomf de la democràcia, un èxit a pols, el mateix que la repulsa del terrorisme sigui avui aclaparadora al País Basc, on a la fi l’atmosfera resulta almenys respirable. Al seu dia, a la reina Isabel II del Regne Unit li va tocar lluir somriure i fer una encaixada de mans a Martin McGuinness, antic comandant de l’Exèrcit Republicà Irlandès (IRA).

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

¿QUINA ÉS L’ESTRATÈGIA?

Notícies relacionades

Aquí els que s’han retratat han sigut EH Bildu i Arnaldo Otegi, amb l’elecció conscient d’aquests 44 noms i no d’altres. ¿D’on han vingut les pressions per a la renúncia dels set?, ¿d’una sobtada esgarrifança moral? ¿Quin era el joc? Ja s’ho faran amb la seva estratègia, ja s’ho faran els que els votin. Si bé la dreta hauria de deixar d’equiparar terrorisme amb independentisme, l’esquerra ‘abertzale’, el nucli dur, tampoc ha completat els seus deures: rebutjar la complicitat amb el terrorisme, admetre que matar no va tenir sentit. És qüestió de temps, confio. Però atiar el manso amb l’esquellot electoral juga a la contra.