Crisi hídrica a Catalunya Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Sense aigua ni claredat

Davant la sequera, un zero com una casa en reutilització de l’aigua. Mentrestant, Aragonès continua donant-nos la tabarra amb el referèndum

1
Es llegeix en minuts
Sense aigua ni claredat

JORDI V. POU

Han anat passant els mesos i la sequera s’ha tornat una terrible realitat. És una desgràcia recurrent a la conca mediterrània que s’agreuja amb el canvi climàtic. Tot el que està passant es podia preveure. Només era qüestió de temps. Si avui encara a l’àrea de metropolitana no patim restriccions per al consum de boca és gràcies a la dessalinitzadora del Llobregat que es va inaugurar el 2009, en temps del tripartit, sota la presidència de José Montilla. Des d’aleshores no s’ha fet res. Els successius governs independentistes (d’Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra) s’han dedicat a altres coses. Tampoc el de Pere Aragonès, que presideix la Generalitat des del 2021. La inacció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és palmària. Ara ERC desvia assenyalant la responsabilitat dels ajuntaments i criticant el tancament del canal d’Urgell, competència de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que depèn del Govern d’Espanya, en què la Generalitat també participa. Però una cosa és el canal, que s’hauria de cobrir per evitar pèrdues per evaporació, com proposa el Govern, i una altra la infraestructura de regadiu agrícola, de competència autonòmica, que no s’ha modernitzat. Els camps es continuen inundant com abans i es malgasta moltíssima aigua. 

Pous contaminats

De la resta de conques hidrogràfiques, la responsabilitat és exclusivament autonòmica, i aquí tampoc s’ha fet res. El 76% dels pous estan contaminats. 450 hectòmetres cúbics no són aprofitables per la ineficàcia del Departament d’Acció Climàtica, que dirigeix la consellera Teresa Jordà, i de l’ACA. Hi havia inversions previstes que no s’han executat per descontaminar els aqüífers, per connectar afluents o per millorar la capacitat hidràulica del col·lector general de la conca del Llobregat. L’ACA ha deixat sense executar 300 milions en els últims cinc anys, cosa que hagués permès afegir 375 hectòmetres cúbics. I davant la sequera, un zero com una casa en reutilització de l’aigua. I així, suma i segueix. Mentrestant, Aragonès continua donant-nos la tabarra amb el referèndum, ara amb l’esquer d’una falsa claredat. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web