La relliscada Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Carla Simón, quatre dies d’‘indepe’

La directora d’‘Alcarràs’, rodada amb actors no professionals, ha rebut una allau de crítiques per incloure’s en una llista electoral de Junts sense dedicar-se a la cosa pública i ha hagut de renunciar-hi

3
Es llegeix en minuts
Carla Simón, quatre dies d’‘indepe’

La incursió de la directora Carla Simón en el cine independent de la política ha donat per a un curtmetratge. Però el guió és de premi: una jove cineasta reconeguda internacionalment per retratar la vida i desafiaments de les petites comunitats agrícoles, amb especial predilecció per les seves atmosferes denses i intrahistòries, s’afegeix a una candidatura per a les eleccions municipals del seu poble de 1.700 habitants, les Planes d’Hostoles. Ho fa perquè vol pensar globalment i actuar localment, com se sol predicar, i retornar alguna cosa al lloc que estima i que va ser escenari de la seva infància retratada a ‘Estiu 1993’, pel·lícula que va iniciar la seva fulgurant carrera. Li cau bé el cap de cartell i es refia del seu projecte. Va en el número deu i sense adscripció al partit, que és Junts per Catalunya. Tot just anunciar-ho, li plouen milers de missatges recriminatoris i acusacions de fatxa, forastera o incoherent. Com que no tots hem nascut per ser el francès d’‘As Bestas’ i deixar-nos la pell en l’intent d’integrar-nos al llogarret, Carla Simón renuncia a participar en la contesa del 28-M. Quatre dies ha durat el seu nom a la cartellera electoral, una aventura curta però intensa. Ni tan sols una dona bregada a aguantar les crítiques ha suportat l’allau d’opinions insolents sobre el seu pensament i decisions personals, moltes procedents de gent que no sap ubicar el seu poble al mapa. Abans de recular, ha hagut d’aclarir que no és de Junts ni comparteix el seu ideari.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La política, com el cine, no és per a aficionats. La directora barcelonina ho intuïa quan va tornar dels últims Goya amb les mans buides tot i que tenia 11 nominacions i l’Acadèmia havia triat com a representant espanyola als Oscars la seva pel·lícula ‘Alcarràs’, Os d’Or al Festival de Berlín, rodada amb actors no professionals. N’haurà de prendre nota per al pròxim càsting. Com el setè art, tampoc els partits tenen una especial inclinació per obrir-se als independents, que arriben amb fanfàrria a la festa de la democràcia quan altres afiliats fa anys que assorteixen el moble bar, col·loquen les cadires i escombren la pista de ball. Entra un fitxatge estrella perquè el candidat s’hi entesta, surt algú que fa anys que cobra un sou públic o que espera per fer-ho. Cinc dels vuit regidors de Junts a les Planes d’Hostoles van dimitir en bloc per donar la benvinguda a Carla Simón, l’endemà d’anunciar-se la seva incorporació. Hi ha maneres més subtils d’expressar l’opinió sobre el reclutament de nova saba i talent a l’equip, però els queda poca legislatura. Per a consol de la premiada cineasta, molts d’altres es van estavellar contra els murs de la partitocràcia abans que ella, a dreta i esquerra, només canvien els terminis que van aguantar abans de tocar el dos. L’escriptora Maria de la Pau Janer va ser inclosa pel socialista Josep Moll en la seva candidatura per a l’Ajuntament de Palma, però va haver de renunciar-hi per una rebel·lió de dones socialistes que la van acusar d’infiltrada i florero. Tampoc va tenir una acollida calorosa quan, anys després, Jaume Matas del PP la va presentar com a estrella de la seva llista al Parlament. En aquesta ocasió, va retornar el seu escó sense estrenar al dimitir el seu mentor. En fi, que pensant-ho millor, els avatars polítics d’aquests altres ‘indepes’ potser donarien per a una sèrie protagonitzada per Toni Cantó.