Apunt Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Borràs en mans de Sánchez, ERC en les de Junts

1
Es llegeix en minuts
Borràs en mans de Sánchez, ERC en les de Junts

ELISENDA PONS

El tribunal ha sigut dur amb Laura Borràs, condemnada per falsedat documental i prevaricació, però a més ha deixat l’expresidenta del Parlamenta mercè del Govern de l’Estat, que, segons ella, la persegueix per ser independentista. El destí és capritxós, però la decisió dels magistrats és malèvola. La concessió de l’indult que sol·liciten per atenuar la desproporció del càstig implicaria també que el sector de l’independentisme instal·lat en la retòrica de la repressió es reafirmés que el perdó real és la prova del cotó fluix que el judici va ser injust i polític i no un simple cas de corrupció.

Notícies relacionades

Queda lluny el dia que Pedro Sánchez degui que plantejar-se si evita o no la presó per a Borràs. Menys marge té el Parlament. Ningú farà cas a l’expresident Quim Torra en la seva ocurrència de deixar vacant la presidència de la Cambra com a «monument a la repressió». Una altra cosa és que Junts es plantegi no presentar candidats com a represàlia per l’abandonament d’ERC a Borràs. Tindria els seus riscos. Junts ja ha comprovat que existeix una majoria absoluta sense ells i, tot i que els republicans han insistit que correspon a Junts aportar el nom per a la presidència, tampoc poden eternitzar la interinitat per fidelitat pòstuma a un pacte d’investidura fallit.

ERC necessita Junts o el PSC per retornar al Parlament la normalitat institucional després de l’episodi Borràs. ERC voldria una senzilla substitució gràcies a la col·laboració de Junts; al PSC no li vindria malament la visualització de la seva nova centralitat, tot i que sospiten que els republicans no s’atreviran perquè a Junts els encantaria denunciar un pacte de republicans i socialistes per enterrar el procés amb la presidència de la Cambra com a peça. La campanya electoral pot desanimar els agosarats o incentivar els més calculadors. ¿I si PSC i Junts opten per evidenciar la falta de lideratge de Pere Aragonès imposant-li un candidat? No hi ha tantes combinacions i totes s’han exercitat en les últimes setmanes.