La foguera | Article de Juan Soto Ivars Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

No és només un accent

En les nits fosques els accentistes esperàvem, confiàvem en els acadèmics com Pérez-Reverte i, a la fi, quan se’ns va donar la notícia, vam sortir a celebrar-ho

2
Es llegeix en minuts
Posverdad, postureo o aporofobia, les novetats de la RAE

Posverdad, postureo o aporofobia, les novetats de la RAE

La RAE neteja, fixa, dona esplendor i està a punt de provocar una nova Guerra Civil a Espanya. La batalla, de fet, «només» s’ha reprès. Arturo Pérez-Reverte, lletra T majúscula, celebrava la sorprenent notícia publicada en la premsa, segons la quall’adverbi «’sólo’» torna a portar l’accent com és de llei. Tretze anys han passat des de l’última batalla, que va acabar amb una derrota dels denominats accentistes, entre els quals m’incloc. Va ser llavors quan la RAE, com si s’agenollés davant els alumnes de tercer de l’ESO amb problemes per identificar els adverbis, ens va arrabassar el nostre estimat accent en «’sólo’» i en els pronoms demostratius.

Humiliats, rabiosos i queixosos, els accentistes ens vam amagar en tèrboles cerveseries de Munic, vam córrer cap als boscos com els maquis i ens vam emparedar com Mambrú per maquinar el nostre contraatac. Mentrestant, perseveràvem a adornar amb aquests bonics i explicatius accents els adverbis i pronoms, i érem perseguits per fer-ho amb summa crueltat. Jo mateix he vist com els correctors d’aquest diari, i els de les editorials en les quals publico els meus llibres, assassinaven per ordres de la RAE (¡i fins i tot la Fundéu, de la qual vaig ser membre!) aquests pobres accents. Els meus textos, escrits amb accents, apareixien sense: purgats, i l’agraïment que hauria hagut de professar als correctors per trobar les meves errades i executar-les es transformava en amargor al descobrir que havien aplicat la mateixa medicina als meus adverbis.

Notícies relacionades

La soledat que sent un «’sólo’» un «’éste’» sense el seu accent és difícil de descriure, però en les nits fosques els accentistes hem animat aquestes paraules ferides. Esperàvem, confiàvem en els acadèmics com Pérez-Reverte i, a la fi, quan se’ns va donar la notícia, vam sortir a celebrar-ho. Però... ¡ah! L’enemic és tenaç, i la RAE està dividida. La secció d’Espanyol al dia, dominada per malèvols senseaccentistes, va aclarir a Twitter que la decisió de l’Acadèmia es manté inalterada i que només han fet una petita postil·la a la norma del 2010. 

Pérez-Reverte, furiós, va respondre que venen temps d’hòsties com pans. I nosaltres, els parlants i escrivents accentistes, ja hem posat a tots els sants del barroc espanyol les nostres espelmes i oracions perquè l’enemic sigui destruït. Perquè no parlo només d’un accent, sinó del nostre honor. ¡Llarga vida al capità accentista!