Article de Rafael Vilasanjuan

És aviat per a la pau

Un alto el foc, tal com suggereixen, podria significar el rearmament per a una guerra encara pitjor

1
Es llegeix en minuts

El més rellevant després de l’aniversari de la guerra d’Ucraïna, potser són els anuncis que arriben en to de pau. El més interessant de la proposta que proposa la Xina no és el que es llegeix al paper, sinó la voluntat d’entrar en escena del gegant asiàtic, que manté un diàleg amb les dues capitals, Moscou i Kíiv, i la seva posició pot ser determinant en algun moment del conflicte.

El problema és que arriba en un moment en què un alto el foc, tal com suggereixen, podria significar el rearmament per a una guerra encara pitjor, amb l’Exèrcit roig més ben posicionat i més fort quan arribi la primavera, ara que es veu com li costa defensar les seves trinxeres en ple hivern. 

Notícies relacionades

El potencial d’aquesta guerra per contagiar l’agenda global és tan intens, que no hi ha cimera on no ocupi el debat. D’aquí l’interès per obrir una treva. El problema de fons, no obstant, és que les raons per les quals va començar el conflicte continuen vigents. La Ucraïna que somiava Putin no existeix, en el seu lloc hi ha una població resistent cada vegada més allunyada de la submissió al Kremlin. Però el líder rus continua pensant que aquest país no té dret a existir, que ha de ser un satèl·lit i que s’ha de frenar el que considera un genocidi contra tot el que soni a rus. La raó que va portar els uns a envair i els altres a defensar-se continua intacta.

¿Com afrontar un procés de pau? Per començar, caldria oblidar-se del pacifisme maximalista, el que busca la pau a qualsevol preu. En aquesta guerra hi ha hagut una invasió il·legal i un exèrcit que ataca dins les fronteres d’un altre país. Esperava una victòria immediata, però Kíiv es defensa, amb el suport d’Occident. A Putin no li surten els càlculs, per això per començar a parlar no n’hi ha prou de proposar un alto el foc. Que parin les armes és relativament senzill: s’ha de començar reconeixent l’escenari on van començar, sinó algú surt guanyant. Per això, tot i que és bo que la Xina entri en joc, desgraciadament si Rússia no canvia d’idea és aviat per a la pau.