Article de Rafael Vilasanjuan Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Un any després

Avui sabem que el conflicte durarà, tot i que no sapiguem quant. Ucraïna ha equiparat les seves forces i està en millors condicions de defensar-se; Europa ha entès que l’amenaça real no és aliena i ja no envia cascos sinó tancs i míssils.

1
Es llegeix en minuts
Un any després

EFE | Ignacio Ortega

Ucraïna resisteix a la invasió russa. Vladímir Putin somiava una intervenció ràpida, ocupant Ucraïna en 15 dies amb el suport de la seva aviació i la força de la seva artilleria. Després de desenes de milers de víctimes mortals i la destrucció de bona part de les infraestructures del país, un any després Ucraïna aguanta. Va ser capaç d’enfrontar-se al gegant quan des de països veïns el compromís de suport incloïa poc més que uns quants cascos militars. Vladímir Putin es va cansar de dir que en poc menys de dues setmanes tindria el control dels carrers de Kíiv, les regnes del seu Govern, el president Zelenski detingut i el seu Exèrcit roig a les portes d’Europa. Joe Biden va informar que l’amenaça no era banal, però volíem pensar que Putin posaria fre. No ho va fer. En les primeres hores del dijous 24 de febrer va llançar la seva «operació militar especial». Aquesta setmana la guerra fa un any.

Notícies relacionades

Avui sabem que el conflicte durarà, tot i que no sapiguem quant. Ucraïna ha equiparat les seves forces i està en millors condicions de defensar-se; Europa ha entès que l’amenaça real no és aliena i ja no envia cascos sinó tancs i míssils. A punt d’arribar als primers 12 mesos, emergeixen algunes certeses. Traient l’amenaça nuclear –que seria un suïcidi–, Rússia no és tan forta com pretenen els seus dirigents; el seu Exèrcit té problemes per ocupar un país del qual coneix les seves forces militars i geografia. Rússia a més està més sola, perquè ha obert el camí perquè països fins ara neutrals com Suècia i Finlàndia entrin en l’òrbita de l’aliança atlàntica.

El president francès Macron apuntava aquesta setmana que aquesta guerra demostra que ni a Rússia ni a Europa hem acabat de pair les conseqüències del final de la guerra freda. Si és així, haurem de trobar una via de sortida, un acord. Però un any després, Europa ha entès que aquest acord encara no és possible, per aconseguir-ho s’ha d’evitar que Ucraïna perdi. Per això la guerra encara durarà més, desgraciadament.