Article de Ruth Ferrero-Turrión Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’impacte de la guerra a Europa

La Unió Europea és ara una entitat regional més unida, però no obstant no necessàriament més integrada, i, sens dubte, no més autònoma que fa un any

1
Es llegeix en minuts
L’impacte de la guerra a Europa

Durant els últims 12 mesos en el marc europeu ha sigut on amb més nitidesa s’ha pogut apreciar l’ona expansiva provocada per la invasió russa d’Ucraïna. En un moment en què Brussel·les parava atenció a la sortida de la sindèmia de la covid-19, i quan tot feia preveure que una UE, que havia fet un pas hamiltonià de gegant, tenia les claus per situar-se en l’esfera internacional de manera ferma gràcies a la que seria la seva «brúixola estratègica», llavors Rússia va prendre la decisió d’abalançar-se sobre Ucraïna.

Des d’aleshores, Brussel·les ha demostrat que és capaç de prendre decisions de manera ràpida i unida en una situació de crisi. Així ho testifiquen les decisions que s’han adoptat al llarg d’aquest any. Des dels 10 paquets de sancions que s’han aprovat en un temps rècord, quan el normal era que per aprovar-ne només un es triguessin un parell d’anys, passant pel fet històric de la posada en marxa del Fons per a la Pau que ha servit, paradoxalment, per comprar armes, i l’aplicació de la directiva de protecció temporal del 2001 que dormia el son del just ficada en un calaix i que mai abans s’havia aplicat.  

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

No obstant, en aquest temps, la Unió Europea no ha sigut capaç de resoldre cap de les debilitats estratègiques sobre les quals treballava, la dependència militar, l’energètica i la de subministraments. Ara Europa continua sent igual de dependent, l’únic que ha canviat són els proveïdors d’aquesta dependència. I tot això acompanyat d’un canvi de filosofia progressiu, que aposta més per la defensa i la dissuasió que pel diàleg i que, de manera cada vegada més inquietant, prioritza la seguretat sobre totes les coses.

Amb tots aquests ingredients es pot afirmar sense por d’errar que la Unió Europea és una entitat regional probablement més unida, però no obstant no necessàriament més integrada, i, sens dubte, no més autònoma que fa un any.