Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Barcelona està viva

Els polítics i tots els grups d’interès s’han de posar a treballar per potenciar al màxim les fortaleses de la ciutat, que les té

2
Es llegeix en minuts
Barcelona està viva

Miquel Vera / ACN

Fa uns dies el ‘Financial Times’ publicava ‘Com Barcelona va perdre el rumb’, un article que ha corregut com la pólvora entre els que estan a favor i en contra d’aquesta tesi. Sense fer-ne una lectura política, a ningú se li escapa que estem en un context preelectoral. El meu objectiu no és cap altre que complementar, amb dades, el pessimisme plasmat.  

I, Barcelona, ¿va bé? La ciutat té reptes i oportunitats, té fortaleses i debilitats i competeix en un terreny global en què serà impossible ser els millors en tot.   

Segons els seus ciutadans, té problemes de neteja i de seguretat ciutadana i això sembla indiscutible. També és veritat, com indica l’article, que la majoria de les empreses que van desplaçar la seva seu fiscal com a resposta al procés d’independència del 2017 la mantenen allunyada. Un repte que haurà d’assumir la ciutat, tot i que la Generalitat en té la màxima responsabilitat. 

No obstant, en aquests últims anys difícils, en què les anàlisis requereixen una mica de perspectiva, Barcelona ha liderat el fenomen de l’emprenedoria i ha aconseguit que empreses de la talla mundial d’Enel, Microsoft o Nestlé hi ubiquin ‘hubs’ d’innovació. PepsiCo, una d’aquestes, actualitzava dades: 150 professionals de 30 països diferents treballen en un projecte d’intel·ligència artificial.  

El moviment de l’impacte positiu i el camí cap a una economia més sostenible i inclusiva, ha avalat –certificació B Corp– a Espanya 174 empreses, 82 d’ubicades a Catalunya, la majoria a Barcelona. 

Quant al turisme, el 2022 ha tancat amb una mitjana de 3,1 nits per visitant, i ha superat els 2,7 de mitjana del 2019, un fet excepcional si tenim en compte que en els primers mesos del 2022 encara hi havia algunes restriccions derivades de l’òmicron. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

En l’organització d’esdeveniments, després d’haver acollit l’edició de l’ISE –el congrés audiovisual més important del món– estem a pocs dies d’organitzar una nova edició del Mobile World Congress, que té garantida la seva presència fins al 2030. És normal que Barcelona aparegui en la quarta posició mundial quant a organització d’esdeveniments, segons el Destination Performance Index de la International Congress and Convention Association. 

Si parlem de l’esport, més enllà de la bona marxa del Barça, la ciutat organitza la Copa Amèrica, un esdeveniment de rellevància mundial, amb un impacte econòmic que supera els 1.000 milions. 

Notícies relacionades

El mateix ‘Financial Times’ feia públic el seu rànquing anual de millors MBA del món i Barcelona –amb l’IESE, l’Esade i l’EADA– consolida la seva posició privilegiada a Europa només per darrere de Londres i París. Joves del món trien les nostres 'business schools’ per a una formació que, segons dades que revela el diari anglès, multipliquen la seva carrera professional. 

En definitiva, Barcelona ni ha perdut tota la seva brillantor ni està esplèndida. Ha de ser capaç d’aconseguir que els seus polítics i –en definitiva– tots els seus grups d’interès es posin a treballar per potenciar al màxim les seves fortaleses, que les té.

Temes:

Barcelona