Economia local

D’indústries creatives a innovació urbana: així pretén BCN revitalitzar naus industrials del Besòs i el 22@

  • L’Ajuntament de Barcelona adjudica els projectes per rellançar l’activitat econòmica a tres espais en desús

  • Es tracta de l’«operació més important de col·laboració publicoprivada del mandat», segons la tercera tenenta d’alcaldia de Barcelona, Laia Bonet

D’indústries creatives a innovació urbana: així pretén BCN revitalitzar naus industrials del Besòs i el 22@

Berta Fábregas

3
Es llegeix en minuts
ACN

L’Ajuntament de Barcelona ha fet públic aquest dijous els projectes guanyadors per impulsar tres pols d’innovació a tres naus industrials del Besòs i el 22@ que es troben en desús.

Els adjudicataris són la corporació Mondragon, la UTE Palo Alto BCN XRLAB i l’Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC). Mondragon posarà en marxa un pol d’economia circular i indústria 4.0 a la nau del carrer de Ciutat d’Asunción; la UTE Palo Alto posarà en marxa un pol d’emprenedoria i innovació de les indústries creatives a la nau E de Palo Alto, i l’IAAC serà l’impulsor del nou hub referent en innovació urbana ubicat a la nau del carrer d’Àvila, a Poblenou.

El primer hub que entrarà en funcionament serà el d’indústries creatives el 2024. Els altres dos ho faran progressivament entre el 2024 i el 2025.

L’adjudicació arriba uns mesos després que l’ajuntament fes públic, el setembre passat, que buscava socis privats que omplissin d’activitat econòmica tres naus industrials en desús. El concurs ja preveia quins tipus de projectes s’havien d’ubicar als tres espais –la nau ubicada al carrer de Ciutat d’Asunción, 16; la del carrer d’Àvila, 14-18, i la nau E de Palo Alto–.

«Projete d’èxit»

La tercera tinenta i presidenta de Barcelona Activa, Laia Bonet, ha afirmat que es tracta de l’operació més important de col·laboració publicoprivada del mandat. També s’ha mostrat convençuda que el projecte per dinamitzar les naus serà «un projecte d’èxit» i ha destacat que és una iniciativa «estratègica» i un projecte «molt ambiciós».

Bonet ha explicat que un dels objectius de Barcelona Activa és desenvolupar aquests pols, que ajudaran a promoure ocupació de qualitat i seran «motors» de projectes també a districtes i barris.

Bonet ha apuntat que, si bé l’ajuntament podria limitar-se a llogar els espais, ha decidit fer un pas més i implicar-s’hi per garantir que els projectes que es fan encaixen a l’agenda econòmica de la ciutat. Així, ha comentat que a l’hora de triar els projectes guanyadors s’han valorat aspectes com la sostenibilitat, el coneixement, el retorn social i l’encaix amb l’agenda 2030.

De naus buides a pols d’innovació

La primera nau que entrarà en funcionament serà la nau E de Palo Alto. La UTE Palo Alto BCN XRLAB –formada per Ingenia Cultura, Arsmediatech i Lavínia Services– serà l’encarregada de posar en marxa un hub d’indústries creatives. S’especialitzarà en la creació de projectes audiovisuals com ara experiències immersives, realitat virtual, animació o 3D i tecnologia aplicada a videojocs o educació. La nau té una superfície de 2.092 metres quadrats i la seva rehabilitació amb inversió municipal serà de 5,5 milions d’euros. Artur Duart, d’Ingenia Cultura, ha assenyalat que l’espai que els ha tocat és un espai «magnífic» i procuraran des d’allà «actualitzar el plantejament tecnològic» dins del sector de les empreses creatives com la cultura, l’oci o el disseny, entre d’altres.

Notícies relacionades

Les altres dues naus que es preveu posar en marxa el 2025 són les dels carrers d’Asunción i d’Àvila i l’ajuntament assumirà el 30% del cost de les obres de rehabilitació. A la primera es farà un hub d’economia circular i indústria 4.0. Serà la corporació Mondragon l’encarregada. La iniciativa vol donar empenta al talent i teixit local i es preveu que aculli formació de competències al públic jove, impuls a l’emprenedoria, etc. La nau té 3.356 metres quadrats.

A la nau d’Àvila es farà un hub d’innovació urbana. En aquest cas, serà l’IAAC el que es farà càrrec del projecte, que inclourà programes de formació i atracció de talent i laboratoris d’experimentació. Acollirà projectes de big data urbana o mobilitat intel·ligent.

Temes:

Barcelona