Article d’Álex Sàlmon Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El mandat dels jutges

La interpretació de les lleis és el que sustenta un model judicial democràtic. Fins que algú no s’inventi cap altra manera d’actuar

1
Es llegeix en minuts
El mandat dels jutges

Aquella expressió de «la fiscalia t’ho afina» va fer molt mal a la justícia en general. La frase és matussera i, analitzada en profunditat, poc creïble. Però això, en els temps que corren, és sentir xiuxiuejar el vent. La justícia en general, jutges i fiscals en concret, viuen al seu món i amb els seus temps. I són els seus, i no hi ha qui els tregui d’això.

Aquesta és l’experiència que tinc després de moltes converses amb tota mena de figures del món judicial. Els seus jutjats són seus. Allà manen, en el petit, en el quotidià i en els seus escrits. Es parla de jutges amb tendències conservadores i progressistes, però, tot i així, el seu criteri precedeix qualsevol altre. Ho mamen des que surten de l’Escola Judicial.

La revisió de les penes imposades pel Suprem als jutjats per l’1-O a causa de la reforma penal ha provocat declaracions que en algun cas poden resultar contradictòries. 

D’una banda, no sembla fer cas a les pors imposades des del PP que els indults i la reforma deixarien sortir com si res a tots els que van ser jutjats, ni tampoc dona la raó als que van intentar resumir els canvis en un procés de desjudicialització que sembla que era al que s’havia compromès el PSOE amb ERC i companyia. Doncs ni una cosa, ni l’altra.

Notícies relacionades

Per descomptat que alguns s’han apuntat a la tesi que els jutges reescriuen o esmenen les lleis si no els semblen ben redactades. Però és que la interpretació de les lleis és el que sustenta un model judicial democràtic. Fins que algú no s’inventi cap altra manera d’actuar.

La pregunta més important és la que ens condueix a si un altre procés seria viable sense penes. És cert que el Suprem alerta sobre que «la deslleialtat constitucional encaminada a la inobservança generalitzada de les lleis i a l’incompliment de les resolucions judicials no té ja tractament penal» i, per tant, hi ha una «esquerda» en l’Estat. Però la realitat, apuntin, és que Junqueras, per exemple, continuarà inhabilitat fins al 2031.