Article de Rosa Paz Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Renyeixen, però no trenquen

Els socis del Govern de coalició fa tres anys que estan així i a 10 mesos de les eleccions a ningú li interessa la ruptura

1
Es llegeix en minuts
Renyeixen, però no trenquen

Els avenços en l’alliberament de la dona han demostrat la falsedat d’aquest refrany que diu que «los amores reñidos son los más queridos». L’Institut Cervantes glossa la dita explicant que «si la baralla és manifestació de la sinceritat que comporta una convivència tan estreta, es pot complir el que assegura el refrany, però l’enfrontament continuat no afavoreix l’harmonia i la felicitat». Això ve a tomb de les contínues baralles que es produeixen en el si de la coalició de Govern des de la seva fundació i que ara, com a conseqüència de la decisió de Pedro Sánchez de modificar per via d’urgència la llei del ‘sí és sí’ estan arribant a un nivell de decibels inaudit. Des d’Unides Podem, partit impulsor de la norma, asseguren, ho va dir la seva secretària general i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que «al PSOE li tremolen les cames» davant la pressió de la dreta judicial i mediàtica, i Pablo Iglesias, el seu anterior líder, avui en tasques de tertulià, va afirmar que si Sánchez canvia la llei amb el suport del PP «ho pagarà car».

Escoltades aquestes afirmacions semblaria que el Govern espanyol estigui tocant la ruptura. No és que falti l’harmonia en el si del Consell de Ministres –que sí que hi falta– és que el grau de sinceritat, per anomenar-ho d’alguna manera, amb què s’expressen públicament els dirigents de Podem reflecteix l’agre ressentiment de les parelles malavingudes. Mentrestant, però, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, negocia el canvi de la seva llei, tot i que no sembla disposada a dimitir, ni per descomptat a trencar la coalició, ni tan sols si hi ha acord i aquesta modificació es fa amb el seu vot en contra. Fa tres anys que estan així i a 10 mesos de les eleccions a ningú li interessa la ruptura. Ni a Podem, ni a Yolanda Díaz, ni, de moment, a Sánchez, que no tocarà els ministres podemistes quan en unes setmanes canviï el Govern. Les tres parts necessiten reforçar les seves expectatives electorals i es necessiten per reeditar la coalició. No és amor, és pur interès, i segurament els aniria millor si abaixessin el to.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web