Article d’Andreu Claret Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Netanyahu pel camí de Trump

La reforma judicial promoguda pel primer ministre d’Israel i els partits racistes i supremacistes del seu govern pretén assaltar la independència del poder judicial

1
Es llegeix en minuts
Netanyahu pel camí de Trump

AMIR COHEN / POOL / EFE

Isaac Herzog no és membre de la minvant espècie dels israelians d’esquerres i pacifistes. Va ser ministre amb Ariel Sharon i amb Benjamín Netanyahu. Fill d’un president d’Israel, va ser elegit president fa dos anys, per un Parlament de majoria més que conservadora. La setmana passada, després de la gran manifestació que va tenir lloc a Tel Aviv contra la proposta d’emmordassar el poder judicial, va denunciar «la divisió que esquinça Israel». Una setmana després, aquestes manifestacions s’han estès a Jerusalem, Haifa i Beerxeva polaritzant encara més la societat entre qui està perquè Israel continuï sent una democràcia, tot i que imperfecta, o deixi de ser-ho i el Govern pugui actuar sense control en detriment de les minories, en favor del procés de colonització de les terres palestines sense les condicions del Tribunal Suprem, i en benefici del mateix Netanyahu i altres ministres pendents d’afers judicials. 

Recolzada en el tomb que la societat israeliana ha experimentat els últims anys –el 70% dels israelians entre 18 i 34 anys es manifesten obertament conservadors–, la reforma judicial promoguda per Netanyahu i els partits racistes i supremacistes del seu Govern pretén assaltar la independència del poder judicial, a l’estil del que ha passat a Hongria i Polònia. Un procés que alguns han comparat, des de dins mateix de la comunitat jueva, a l’assalt del Capitoli del 6 de gener del 2021 pels seguidors de Donald Trump. Es tracta, entre altres reformes destinades a acabar amb la independència del poder judicial, que el Parlament pugui anul·lar qualsevol decisió del Tribunal Suprem, tot i que sigui per només un vot. La proposta ha revoltat els sectors més dinàmics de la societat que temen la condemna de la comunitat internacional, i ha traumatitzat la diàspora jueva en què continua present la idea fundacional que va donar vida l’estat israelià. No són pocs, als Estats Units i en altres països, els jueus que temen pagar les conseqüències d’una perversió de la democràcia a Israel.