L’espiral de la llibreta | Article d’Olga Merino Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El Kraken, un terrorífic calamar gegant

El veritable monstre és l’obscurantisme de la Xina davant la covid

2
Es llegeix en minuts
El Kraken, un terrorífic calamar gegant

L’evolució de la variant òmicron i la rapidesa de la seva propagació han convertit la taxonomia de la covid en una anotació de jugades boges d’escacs o en una sopa de lletres trasbalsadora: BF.7, XBB.1.5, XBB.1, BJ.1, BM.1.1.1, BA.2. La classificació es realitza mitjançant el sistema internacional Pango, una combinació de xifres i lletres que deu resultar molt útil per als científics –sense una etiqueta comuna, l’estudi dels llinatges vírics es convertiria en un galimaties– però que submergeix els llecs en un atordiment oblidadís. 

Amb l’alfabet grec anàvem la mar de bé, però la velocitat mutant de l’òmicron (650 esqueixos) sacseja la catalogació. Per això el biòleg evolutiu canadenc T. Ryan Gregory ha suggerit posar nom a una estirp concreta, la XBB.1.5, procedent dels EUA i declarada per l’OMS com la variant d’òmicron més transmissible fins al moment, un sobrenom cridaner amb la intenció d’explicar millor al gran públic l’evolució del virus. ¿I quin? Doncs ni més ni menys que Kraken, una criatura espantosa.

Mitologia nòrdica

En les sagues i cròniques nòrdiques de l’edat mitjana ja s’esmentava el Kraken, un terrorífic monstre marí, de la mida d’una illa, que navegava entre els mars de Noruega i Islàndia, un engendrament capaç d’empassar-se homes, barcos i fins i tot balenes d’un cop. Una barreja de calamar gegant, pop i medusa, una bèstia d’ulls vermells, com un incendi sota l’aigua. La llegenda va quallar en l’imaginari col·lectiu de tal manera que el monstre va aparèixer segles després, a les ‘Vint mil llegües de viatge submarí’ de Jules Verne i al ‘Moby Dick’ de Melville, en la forma d’una «enorme massa polposa de brillant color crema». O sigui, el biòleg canadenc és molt hàbil posant noms a les coses, conscient potser que necessitem un relat per no baixar la guàrdia; som mamífers narratius.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

El nom de Kraken tensa l’espinada, però no sembla que, malgrat la velocitat del contagi, la subvariant hagi d’induir al pànic una població altament immunitzada, a part de tos, febre i dolors musculars. El que causa inquietud és la política obscurantista de la Xina. Després d’abandonar l’estratègia de ‘covid zero’, amb aïllaments massius, el gegant asiàtic continua sense oferir dades fiables sobre els estralls del virus: només ha reportat 5.259 morts oficials per covid fins ara.

El gran monstre és la desinformació. Segons ‘The Guardian’, els usuaris de les xarxes socials xineses estan qüestionant les estadístiques oficials després d’un augment en el nombre de morts de figures públiques, actors, guionistes, una soprano famosa... Qui ho havia de dir, un malson global que ajunta Orwell amb el Cthulhu tentacular de Lovecraft.