Àgora | Article d’Alba Legide i Arés Perceval Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Barcelona, del costat dels drets humans sempre

La ciutat no pot continuar agermanada amb Tel-Aviv, la capital d’un país que vulnera els drets humans de la meitat de la població

3
Es llegeix en minuts
Barcelona, del costat dels drets humans sempre

Defensar els drets humans mai ha sigut fàcil. Les lluites solen ser contra les elits, i aquestes no volen perdre els seus privilegis. Figures que ara són venerades eren criminalitzades en el seu temps. Ningú avui s’atreveix a qüestionar Nelson Mandela, que havia sigut considerat un terrorista i va estar 27 anys a la presó. Angela Davis va ser la dona més buscada per l’FBI. I sufragistes com Emmeline Pankhurst van ser repetidament detingudes durant les seves vides. Fets que ara són evidents, abans eren discutits.

Més d’un centenar d’entitats que lluitem per la vivenda digna, els drets LGTBI, per vides lliures de racisme o violències masclistes, per la justícia climàtica o els drets laborals ens hem unit ara també per demanar a l’Ajuntament de Barcelona que posi fi a l’agermanament amb Tel-Aviv, fins que Israel respecti el dret internacional i les resolucions de les Nacions Unides. Barcelona, una ciutat global coneguda per les seves polítiques progressistes, no pot continuar agermanada amb la capital d’un país que, sistemàticament, vulnera els drets humans de la meitat de la població. Ens afegim així al reclam de grans organitzacions com Amnistia Internacional que, al seu últim informe, recomanen a les institucions que no donin cap suport o assistència a l’‘apartheid’ israelià. Com a capital del país, la ruptura amb Tel-Aviv tindria un fort caràcter simbòlic, especialment en un moment en què el govern d’Israel està més ancorat a la ultradreta que mai.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Només el 29 de novembre passat, Dia Internacional de la Solidaritat amb el Poble Palestí, Israel va assassinar cinc persones en 24 hores: Mufeed Ekhleel (44 anys), Jawad i Thafer Rimawi (21 i 22), Rani Abu Ali (45) i Ra’ed Na’san (21). El divendres 2 de desembre, un soldat israelià va assassinar a sang freda Ammar Mifleh (22) a plena llum del dia als carrers d’Hebron. I no hi ha hagut cap conseqüència.

A la Franja de Gaza, comparable en mida amb la comarca del Maresme, hi ha dos milions de persones, de les quals la meitat són nens. Allà Israel controla tot el que entra i surt. A Cisjordània, aproximadament tres milions de palestins viuen sota una ocupació militar que determina les seves vides. Dins d’Israel, les persones palestines pateixen més de 60 lleis que neguen els seus drets. Segons l’organització palestina Badil Resource Center for Palestina Residency and Refugee Rights, hi ha aproximadament 8 milions de refugiats palestins arreu del món, que no poden tornar a les seves terres.

Notícies relacionades

Cada faceta de l’existència palestina està controlada per Israel per tal de mantenir la dominació i opressió d’un grup racial sobre l’altre, cosa que constitueix clarament un crim d’‘apartheid’. Israel comet aquest crim gràcies a la complicitat internacional i, al seu torn, es fa un rentat de cara gràcies a la normalització dels seus vincles amb ciutats com Barcelona. Les organitzacions amb les quals treballem en múltiples projectes d’educació, salut, artístics o productius, ens han demanat que deixem de tenir aquests vincles amb Israel perquè serà així com se l’aïllarà internacionalment, fins que es vegi obligat a canviar les seves polítiques, tal com va passar amb l’apartheid a Sud-àfrica. Per això impulsem una campanya de participació ciutadana. Es necessiten 3.750 firmes per poder obrir aquest debat en el ple de l’ajuntament.

Que defensar avui la justícia, la llibertat i l’equitat per al poble palestí sigui una cosa perseguida i criticada, en ple segle XXI, només s’explica per la profunda islamofòbia i el racisme sistèmic que pateixen les persones àrabs i musulmanes, però sabem que cada vegada són menys que defensen els crims d’Israel. Els veïns i veïnes de Barcelona hem demostrat àmpliament, i en nombroses ocasions, el nostre compromís contra la guerra i l’ocupació israeliana, i en favor de la pau a Palestina. Amb aquesta iniciativa volem traduir aquest anhel de pau en mesures concretes de pressió sobre Israel perquè es respectin els drets del poble palestí, i perquè aquest pugui viure en pau i dignitat, a la seva terra.