Article de Care Santos Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Pronòstics

Fa poc vaig conèixer la data exacta de la meva mort. És fàcil: un web s’encarrega de calcular-la per tu. Espero que encerti, perquè em va sortir un any bastant llunyà

1
Es llegeix en minuts
Pronòstics

Fernando Alvarado/Efe

Fa més de vint anys vaig tenir una gossa que va demostrar una preferència clara per la poesia veneçolana. No tota la poesia. Li agradava, sobretot, l’obra de cert poeta que jo havia descobert a Caracas en un viatge recent, en què havia adquirit les seves primeres edicions, acuradament dedicades per l’autor. I vet aquí la curiositat: hi havia altres llibres a la lleixa, molts més a la prestatgeria, però la meva gossa va rosegar els set que tenia del mateix autor, amb destructiva voracitat. Els va deixar tan destruïts que els vaig haver de portar a un restaurador perquè els reparés, tot i que no van quedar com abans, és clar, i encara conserven les marques de les seves dents, afilades i diminutes. És l’únic cas de voracitat canina i literària que he conegut. Tot i que pot ser que fos un auguri. El poeta era Rafael Cadenas, el recent premi Cervantes. Potser la meva gossa intentava dir-me alguna cosa. Recordin el pop Paul, que pronosticava resultats al Mundial de Sud-àfrica. Si la meva gossa visqués, potser es faria famosa pronosticant qui seran els futurs Cervantes, o els premis Nobel de l’any que ve. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Parlant de pronòstics. Fa poc vaig conèixer la data exacta de la meva mort. És fàcil: un web s’encarrega de calcular-la per tu. Espero que encerti, perquè em va sortir un any bastant llunyà. Abans del resultat, cal respondre un senzill qüestionari de deu preguntes. Després esperes uns segons mentre una roda fa voltes i apareix una data amb dia, mes i any. Em va semblar oportuna. Vull dir, no em va desplaure en absolut. La veritat, hauria preferit un mètode més artesà, com el de la meva gosseta Raf o com el del pop Paul. Però suposo que els temps canvien i que estem en mans d’algoritmes. Em diuen que dels pronòstics del Mundial de Qatar s’encarrega una intel·ligència artificial sortida dels amplis dominis d’Elon Musk. Que ha augurat que el Mundial el guanyarà el Brasil. I que si se li pregunta en detall respon: «És difícil de predir». Ja ni l’algoritme s’atreveix amb el nostre futur.