Article de Ruth Ferrero-Turrión Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Eleccions de mig mandat: ¿canvi d’estratègia a Ucraïna?

Si les negres perspectives es compleixen en la jornada electoral als EUA, haurem entrat en una nova fase de la guerra i de la UE

2
Es llegeix en minuts
Eleccions de mig mandat: ¿canvi d’estratègia a Ucraïna?

Quinn Glabicki / Reuters

Han arribat les eleccions de mig mandat als EUA i amb aquestes sembla que es pot esvair l’exigua majoria que encara manté el Partit Demòcrata a la Cambra. Aquesta situació limitaria molt el marge d’actuació legislativa de l’Administració Biden en molts fronts. En el domèstic, amb qüestions que van des del procés d’investigació obert en relació amb l’assalt al Capitoli fins a les propostes legislatives en relació amb l’avortament després de la sentència de juny de la Cort Suprema. Però també en el pla internacional, especialment en relació amb l’enviament d’ajudes econòmiques i militars a Ucraïna. Fins ara, el Congrés ha aprovat més de 65.000 milions de dòlars d’ajuda des del començament de la invasió, el desemborsament més gran a un país des de la guerra del Vietnam.

I, malgrat tot, això podria canviar ben aviat. Si el mes de setembre va representar un canvi en el rumb de la guerra sobre el terreny amb la contraofensiva ucraïnesa que va reconquerir la regió de Khàrkiv, d’una banda, i l’annexió de la regió del Donbass, Kherson i Zaporíjia i l’inici dels bombardejos a infraestructures elèctriques amb drons iranians per part de Rússia, d’altra banda, el mes de novembre pot ser l’inici d’un canvi en el suport que arriba a Ucraïna, almenys, des dels EUA.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

A mesura que s’acosten les eleccions ‘midterm’, des de Washington arriben senyals que inquieten Ucraïna, però també la UE. Els missatges que arriben són contradictoris. La posició dels republicans no és unànime. Mentre que a la Cambra de Representants el seu líder, Kevin McCarthy, diu que no hi haurà xecs en blanc per a Ucraïna, al Senat, el seu homòleg planteja que es continuarà supervisant l’ajuda i l’assistència necessàries a Ucraïna. I no és menys confusa la informació procedent de la Casa Blanca. Bé per interès electoral, bé perquè ho cregui de debò, Biden s’ha anat encarregant de deixar caure el missatge, a través de filtracions a la premsa, de la possibilitat que, en cas d’una victòria republicana, l’ajuda des dels EUA es veuria afectada.

Així, diversos articles apareguts a la premsa nord-americana deixen entreveure com des de la Casa Blanca s’insta altres actors a agafar el relleu en el suport econòmic a la guerra. Per exemple, un article aparegut al ‘Washington Post’ insinuava que sense l’ajuda nord-americana Ucraïna es veuria impel·lida a obrir canals de comunicació que permetessin una sortida a la guerra. Una manera molt subtil d’enviar un missatge a les cancelleries europees sobre la necessitat de començar a fer-se càrrec dels costos associats a la guerra a Ucraïna, una cosa que ha generat una gran inquietud i preocupació, ja que no és possible mantenir el nivell de l’ajuda sense el gegant americà. I si aquestes negres perspectives es compleixen, llavors sí que haurem entrat en una nova fase d’aquesta guerra, sinó també de la UE.